Zorg voor borstvoeding

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF (het Kinderfonds van de Verenigde Naties) willen met het Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) bevorderen dat baby’s overal ter wereld vanaf de geboorte uitsluitend borstvoeding kunnen krijgen.

De wereldwijde borstvoedingscampagne legt de nadruk op de steun die moeders elkaar bieden. Het geeft daarmee aan dat borstvoeding geven een gewoon alledaags gebeuren is en geen medische aangelegenheid. BabyFriendly Nederland (voorheen stichting Zorg voor Borstvoeding) is verantwoordelijk voor de certificering van organisaties in Nederland.

Er zijn vijf standaarden geformuleerd waaraan elke gecertificeerde organisatie moet voldoen. In ‘standaard 1’ is opgenomen dat organisaties voor moeder- en kindzorg beleid hebben vastgelegd waarmee elk kind een optimale start kan maken. Daarbij wordt bijzondere aandacht gegeven aan voeding in de eerste twee levensjaren. Het beleid wijst op het belang van het faciliteren van het geven en krijgen van borstvoeding en is conform de WHO-code.

In het beleid is opgenomen hoe ouders uitleg krijgen over het belang van moeder-tot-moeder contact en hoe (aanstaande) ouders in alle contacten met zorgverleners waarin borstvoeding aan de orde komt, zowel in de zwangerschap als tijdens de borstvoedingsperiode, wordt gewezen op de vrijwillige borstvoedingsorganisaties voor informatie en een ‘luisterend oor’. In contact met andere borstvoedende moeders groeit het zelfvertrouwen, waardoor de reguliere zorg wordt ontlast.

De overige standaarden gaan over een goede start, informatie over en de praktijk van het voeden, bijvoeding en voeding voor het oudere kind en hechting en zeggenschap.

Informatie over het behalen van een borstvoedingcertificaat is te verkrijgen bij BabyFriendly Nederland.