Bulletin borstvoeding

Bulletin borstvoeding wordt drie keer per jaar kosteloos aangeboden aan instellingen en medewerkers in de gezondheidszorg. U kunt Bulletin borstvoeding ook digitaal ontvangen, zodat het gemakkelijk kan worden verspreid binnen uw organisatie. Klik hier om u aan te melden.

 

Bulletin 35 (augustus 2014)

Kangoeroezorg

Wereldwijd gebruiken veel ziekenhuizen een bijzondere methode van zorg voor te vroeg geboren baby’s: Kangaroo Mother Care, ofwel kangoeroe(moeder)zorg. Hoewel kangoeroeën soms praktisch gezien lastig kan lijken, is het in het belang van de baby dat het zoveel mogelijk wordt toegepast.

Lees verder

Omgaan met sponsoring

In 1981 heeft de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) een internationale code opgesteld. Deze code reguleert onder andere de marketing van vervangingsmiddelen voor moedermelk. In Nederland is de WHO-code gedeeltelijk omgezet in wetgeving, in de Warenwetregeling Zuigelingenvoeding. Om het WHO/Unicef-certificaat Zorg voor Borstvoeding te behalen en te behouden dienen organisaties de WHO-code volledig na te leven.

Lees verder

Bulletin 35 (pdf)

Bulletin 35 in pdf-formaat

Lees verder

Achteroverleunende houding moeder belangrijk voor veiligheid baby

Recent onderzoek laat een toename zien van het aantal gevallen van SUPC of ‘sudden unexpected postnatal collapse’ bij gezonde, op tijd geboren baby’s. Suzanne Colson pleit er in een artikel in Clinical Lactation (2014, 2) voor dat huid-op-huidcontact wordt gedaan in een achteroverleunende houding van de moeder. Hierdoor ligt de baby altijd schuin omhoog, wat de ademhaling juist bevordert.

Lees verder