Koe

Janneke Bakker is getrouwd met John en moeder van dochter Nina (5) en zoon Luc (3). Ze schrijft over opmerkelijke gebeurtenissen die ze als moeder meemaakt.

Nina komt uit school met een ‘belangrijk’ papiertje. Ze heeft haar eerste echte toets gehad en ze zit in groep twee. Ik mopper eerst wat dat die kinderen in de zandbak zouden moeten spelen in plaats van toetsjes te maken. Maar dan zie ik Nina’s bedrukte gezicht. Ze heeft een fout gemaakt. En dat vindt Nina heel erg. Nina maakt namelijk nooit een fout en is voornemens dat de rest van haar leven zo te houden. Pedagogisch verantwoord als wij zijn, hebben wij haar tot nu toe in die waan gelaten. Nu is het tijd voor de je-bent-goed-zoalsje-bent en fouten-maken-hoort-erbij preek. Maar Nina houdt voet bij stuk. Zij is niet fout, die toets is stom.

Terwijl ik aan het overwegen ben of ik een psycholoog moet inschakelen om mijn perfectionistische dochter bij te schaven, komt John op het idee om die toets eens aan nadere inspectie te onderwerpen. Het lek is meteen boven. Waar zij de bijbehorende voorwerpen bij elkaar moest plaatsen; de paraplu bij de regen, de tandenborstel bij de tandpasta en de vis bij het aquarium, heeft zij de fles niet bij de koe gezet. In haar beleving hoort een fles niet bij een koe, maar hoogstens bij een borstkolf. Dat heeft ze zelf zo ervaren en dat heeft ze bij haar babybroertje nog eens bevestigd gezien. Ze heeft gelijk, het is een stomme toets. Natuurlijk hoort er een kalfje bij die koe, geen baby.

Het is geen wonder dat borstvoeding zo weinig in zwang is als we op vijfjarige leeftijd al geacht worden baby’s met koemelk te associëren. Jong geleerd is oud gedaan, maar als peuterboekjes vol staan met baby’s die flesjes krijgen, als elke speelgoedwinkel babypoppen met speentjes en heus speelgoedmelkpoeder verkoopt en als je als kleuter in toetsen baby’s bij koeien hoort te plaatsen, is het gauw gedaan met de beeldvorming.

Daar sta je dan met je goede gedrag. Wij voegden in ‘Barbapapa en de baby’ tijdens het voorlezen snel het woordje ‘gekolfd’ toe als Liesje van Barbabella een flesje kreeg. Mijn schoonmoeder maakte voor Nina een mini borstvoedingskussen zodat zij haar babypop kon ‘voeden’ als ik Luc aan de borst had. Jaren heb ik getandemd, om maar het goede voorbeeld te geven. Het netto resultaat van onze inspanningen is dat we nu een wereldvreemde dochter hebben die als enige vijfjarige niet schijnt te weten dat koeien bij baby’s horen.

Omdat wij natuurlijk niet willen dat ons kind vervreemd raakt van de realiteit, leggen we Nina uit dat niet alle baby’s melk krijgen van hun moeder, maar dat sommige baby’s melk krijgen van de koe. Dat die toets technisch gesproken dus niet helemaal fout is. Moreel en wenselijk gezien natuurlijk wel, maar dat zeg ik er niet bij.

Nina kijkt ons aan alsof we gek geworden zijn. 
‘Die toets is wel fout!’ houdt ze vol, ‘Een koe hoort bij een kalfje, niet bij een baby!’ 
En daar hebben wij weinig tegenin te brengen.

 

Deze column is eerder verschenen in het tijdschrift BOVA

 

Gepubliceerd: 14 augustus 2013 om 23:02 | Laatst bijgewerkt: 15 augustus 2013 om 01:08

Foutmelding (level 2): Use of undefined constant EXCLUDE_PREFIX - assumed 'EXCLUDE_PREFIX' (this will throw an Error in a future version of PHP) In bestand: /home/lll/domains/lalecheleague.nl/public_html/src/LLL/NewsBundle/Resources/views/article.php Regelnummer: 29