Mama mag uitslapen

Janneke Bakker is moeder van Nina (3) en baby Luc. Op zondagochtend is het haar beurt om uit te slapen...

Het is vandaag zondag. En op zondag mag ik uitslapen. Dat heb ik verdiend ook, met een baby die driehonderd nachtvoedingen krijgt en een peuter die nachtmerries heeft.

‘Mamaaaaa’, hoor ik uit het kamertje naast ons,‘mama optaan!’

Het is zeven uur, je kunt er de klok op gelijk zetten. Kleine voetstapjes klinken op de gang en Nina kruipt bij ons in bed.We doen ons ochtend-borst ritueel. Eerst mag Luc drinken en ligt Nina gezellig tegen mijn rug, terwijl mijn man zijn uiterste best doet om tussen de pokende voetjes nog een oogje dicht te doen. Dan is Nina aan de beurt om te drinken en staat John alvast op met Luc.

Ik geef mijn man een por: ‘John, ga je eruit?’ Dan tel ik tot tien ten teken dat Nina’s borstsessie erop zit,waar ze vandaag bij wijze van uitzondering geen bezwaren tegen maakt.Want de zondagochtenden met papa zijn natuurlijk altijd erg leuk. Er worden croissants gebakken, tenten gebouwd en veel wilde spelletjes gedaan. En er wordt pas opgeruimd als mama weer ten tonele verschijnt.

John strompelt uit bed en ik draai me nog eens lekker om. Wat een schat van een man heb ik toch,want ik mag nog drie hele uren slapen terwijl hij de kinderen voor zijn rekening neemt. Nou ja, drie uur, minus het ochtend-borst ritueel dan, dat toch een half uurtje in beslag heeft genomen. Maar het is pas half acht en tot tien uur mag mama niet gestoord worden, is de afspraak. Ik nestel me in mijn warme dekbed. Twee en een half uur rust. Wat een luxe.

‘Slaap je?’ Mijn man staat met ons zoontje op de arm in de slaapkamer. 
Nee, nu niet meer natuurlijk. Door mijn oogharen zie ik op de wekker dat het tien over half acht is.
‘Ik denk dat hij nog aan de borst wil,’ zegt John.
Half slapend probeer ik Luc aan te leggen, maar die is overduidelijk niet in het minst geïnteresseerd in mijn borst.Wel in mijn neusgaten en oren,waar hij vrolijk zijn vingertjes in prikt. Geïrriteerd geef ik hem weer aan John. Ben ik daarvoor nou wakker gemaakt? ‘
Haai mama!’ hoor ik een vrolijk peuterstemmetje zeggen. Nina’s blonde krulletjes piepen om de hoek van de slaapkamerdeur.
‘Ga maar met papa mee, lieverd,’ probeer ik nog. Maar Nina wil bij mama op bed liggen. Nina wil bij mama drinken. En Nina wil boekjes lezen. Ik neem mijn toevlucht tot meer slinkse methoden.
‘Ga maar aan papa vragen of je Nijntje mag kijken,’ zeg ik. En weg is Nina,want voor een potje televisiekijken is Nina wel te porren. Al zet je het testbeeld op.
Het is inmiddels acht uur. Ik kan nog twee uur slapen.

‘Mocht ze van jou Nijntje kijken?’
Ja hoor, John staat weer in de slaapkamer.
We hebben strikte afspraken ten aanzien van Nina’s kijkgedrag, anders zou onze kleine verslaafde binnen de kortste keren de halve dag TV kijken. Het is misschien niet zo netjes van mij geweest om hem mijn Nijntje-belofte in de maag te splitsen. Maar een mens moet toch iets om aan zijn broodnodige rust te komen.
Na wat pedagogisch heen en weer gepraat (hij pedagogisch, ik verontschuldigend) kan ik eindelijk weer gaan slapen. Het is negen uur. Nou ja, een uurtje slaap is ook mooi.

‘Jann?’
Wat nu weer?
‘Nina wil ‘tati’ op haar brood, ik heb geen idee wat ze bedoelt,’ zegt John met lichte wanhoop in zijn stem.
‘Pindakaas,’ weet ik er uit te persen. Het is half tien. Zo wordt het natuurlijk niks met dat slapen van mij.

Ik word wakker van hard gehuil. Het is tien voor tien. Het lijkt wel alsof er iemand vermoord wordt. Snel ren ik naar de woonkamer waar ik een hartverscheurend huilende Luc aantref. Nina heeft zijn beertje afgepakt.
John staat te bellen in de keuken. Die wordt zelfs op zondag zakelijk lastig gevallen.
Als ik de beer weer aan de rechtmatige eigenaar heb geretourneerd is het tien uur. Mijn uitslaapochtend zit er officieel op.

‘Lekker geslapen, schat?’ vraag John als hij de kamer weer binnen komt lopen. ‘Nou heerlijk,’ zeg ik, terwijl ik vast begin met het opruimen van de ergste rommel.

 

 

Deze column is eerder verschenen in het tijdschrift BOVA.

Gepubliceerd: 11 april 2013 om 02:00 | Laatst bijgewerkt: 6 juli 2013 om 00:16