Niet zonder elkaar

Inge's dochter Liv is drie maanden oud. Inge vertelt hoe het tot nu toe is gegaan met het geven van borstvoeding aan Liv. En hoe het is om borstvoeding te geven aan een baby van drie maanden oud.

Het begin

Vanaf het begin af aan is het goed gegaan met de borstvoeding. Ik heb maar een keer een kloofje gehad. Wel heb ik veel last gehad van erg gevoelige tepels. Zelfs met het aan- en uitkleden en met het afdrogen was het pijnlijk als er iets tegen mijn tepels aan kwam. Ik ben blij dat ik toen niet gestopt ben met borstvoeding geven, want nu heb ik nergens meer last van. In het begin kostte het voeden veel tijd. Liv dronk en drinkt altijd aan beide borsten. Totdat ze twee maanden oud was deed ze er per borst 30 minuten over. Vervolgens zat er twee uur tussen en mocht ik weer een uur voeden. Dat kostte mij erg veel energie. Gelukkig is de drinktijd verkort en nu is Liv uit zichzelf met 30 minuten helemaal klaar.

Drie maanden

Sinds een paar dagen laat Liv wat langere tijd tussen de voedingen. Ook in de nacht kan ze nu langer zonder melk. Ik vind het heerlijk om ook weer zelf even in een diepe slaap te kunnen komen. We hebben zelfs al een aantal nachten helemaal door kunnen slapen. Liv drinkt dan rond 23.30 de laatste voeding en vervolgens wordt ze pas weer wakker om 7.00 uur. Liv slaapt 's nachts nog bij ons op de slaapkamer in haar wiegje. Dit was net na de geboorte erg fijn, omdat ik dan hoorde wanneer Liv honger kreeg voordat ze begon te huilen. Omdat Liv 's nachts nog vaak een voeding wil, ligt ze nog steeds op onze slaapkamer. Dit bevalt mij erg goed, omdat ik haar dan kan aanleggen voordat ze heel erg wakker is. Ook slaapt ze na het voeden snel weer in.

Afgeleid

Qua belasting voor mezelf heb ik de grootste uitdaging (even) achter de rug. Wel zijn er nu Liv drie maanden oud is andere lastige momenten. Als zij de ergste honger achter de rug heeft door één borst al leeg gedronken te hebben mag ze nog een 'toetje' aan de andere borst. Maar dan is de omgeving zoals lampjes of de tv erg interessant. Vervolgens kijkt ze me aan en dan krijg ik een lach. Dan smelt ik echt als moeder. Mijn eigen kind zo tevreden zien is natuurlijk geweldig. Maar ook niet heel handig want als ze niet nog wat drinkt krijgt ze, zo weet ik uit ervaring, weer snel honger. Ook brabbelt ze soms tegen mijn borst. Het lijkt dan alsof ze mijn borst bedankt voor de lekkere melk. Dat is zo grappig! Maar er moet ook wel gedronken worden. Als Liv richting de lamp kijkt houd ik mijn hand even voor haar uitzicht. Het lijkt alsof ze dan ineens een seintje krijgt van: 'Oh ja, ik was aan het eten en ik heb toch nog honger...aanvallen'. Als ze dan weer drinkt raakt ze tussentijds niet meer afgeleid door het licht,geluid of iets anders.

Werken

Binnenkort moet ik weer gaan werken. Ik zal dan gedurende werktijd mijn melk gaan afkolven. Natuurlijk hebben we al geoefend en dat herhalen we ook steeds. Liv drinkt haar flesje goed leeg, alleen zuigt ze wel erg hard. Dit komt waarschijnlijk omdat ze aan de borst haar best moet doen Ze krijgt af en toe een fopspeentje, maar ze wil alleen een ronde speen. Ook daar zuigt ze hard aan, met als gevolg dat de speen afdruk goed te zien is na het tutten.

Doorgaan

Ik merk dat veel moeders in mijn omgeving als de baby ongeveer drie maanden oud is met de borstvoeding gestopt zijn. Er wordt heel vaak aan me gevraagd of ik nu niet ga stoppen met de borstvoeding omdat ik weer moet werken. Maar ik vind het heerlijk. Het is zo'n mooi intiem moment met mijn baby. En ik vind het ook bijzonder dat ik mijn eigen kind kan voeden, goed kan laten groeien en tevreden kan laten zijn doordat ik zelf voed. Door de borstvoeding kunnen we niet zonder elkaar!

Inge

Gepubliceerd: 15 februari 2018 om 10:41 | Laatst bijgewerkt: 23 juni 2018 om 16:44