Gele koorts vaccin - rectificatie Handboek borstvoeding

Onlangs heeft La Leche League Nederland intern ontdekt dat in Borstvoeding, compleet handboek voor ouders (2014, 2016) op bladzijde 192 wordt aangegeven dat een moeder zich tijdens de borstvoedingsperiode veilig tegen gele koorts kan laten vaccineren, terwijl dat niet het geval is. Ook in oudere uitgaven die zijn verschenen onder de titel ‘Handboek borstvoeding’ wordt dit op een soortgelijke manier beschreven.
In de Borstvoedingswaaier staat op pagina 32 dat vaccinaties voor de moeder goed te combineren zijn met het geven van borstvoeding. Deze formulering behoeft nuancering.

Bij een onderzoek uit 2009 (gepubliceerd in 2010) is gebleken dat de kans bestaat dat het levende virus dat in verzwakte vorm wordt toegediend bij de gele koorts-vaccinatie wel via de moedermelk bij de baby kan komen. Jonge baby´s kunnen hiervan mogelijk ernstig ziek worden. Het RIVM geeft dan ook aan dat de moeder niet kan worden gevaccineerd voor gele koorts wanneer zij borstvoeding geeft aan een baby van zes maanden of jonger. Tussen de zes en negen maanden moet zorgvuldig worden afgewogen wat de risico’s zijn. De arts die de vaccinatie eventueel zal toedienen kan hier meer over vertellen.

Vanaf de leeftijd van negen maanden mag een baby zelf ingeënt worden tegen de gele koorts. Een moeder die een baby van negen maanden of ouder borstvoeding geeft, kan volgens de huidige inzichten dan ook veilig worden gevaccineerd.

Borstvoedingorganisatie La Leche League hecht er belang aan dat ouders en zorgverleners correct geïnformeerd zijn. Daarom zijn de volgende maatregelen genomen:

  • Boeken en borstvoedingswaaiers die vanaf nu worden geleverd via Centraal Boekhuis en/of onze eigen kanalen zullen worden voorzien van een rectificatie.
  • Voor zover te achterhalen benaderen wij allen die het Handboek Borstvoeding en/of de Borstvoedingswaaier in de afgelopen maanden hebben aangeschaft om ze te informeren over de rectificatie.
  • Via de website en Facebook proberen we lezers van onze publicaties te bereiken. We bieden de rectificatie als download aan en klanten kunnen kosteloos een sticker bestellen om in het boek te plakken. (De stickers zijn vanaf medio maart leverbaar)
  • In het Borstvoeding ABC verschijnt binnenkort een artikel over het vaccineren van moeders die borstvoeding geven.

Uiteraard zal in toekomstige drukken van genoemde publicaties de informatie worden aangepast.
Voor vragen hierover kun je mailen naar info@lalecheleague.nl.

Gepubliceerd: 28 februari 2017 om 22:57 | Laatst bijgewerkt: 28 februari 2017 om 23:14

Foutmelding (level 2): Use of undefined constant EXCLUDE_PREFIX - assumed 'EXCLUDE_PREFIX' (this will throw an Error in a future version of PHP) In bestand: /home/lll/domains/lalecheleague.nl/public_html/src/LLL/NewsBundle/Resources/views/article.php Regelnummer: 29