Columns

 • Pannenplank

  4 jaar geleden

  Met een rood hoofd staat John achter het fornuis. ‘Met die troep kan ik toch geen fatsoenlijke pannenkoek bakken,’ moppert hij...

  Lees meer

 • Voetbal

  4 jaar geleden

  In een huis vol vrienden, kennissen en voetbalgeweld voelt Nina zich geborgen aan de borst. Ze heeft nog geen weet van haar vader- of moederland.

  Lees meer

 • Borstvoedingsjiek

  5 jaar geleden

  Mijn zus gaat trouwen! Na tien jaar hadden wij de hoop min of meer opgegeven, maar nu gaat het toch gebeuren. Het mooiste is dat ik getuige mag zijn. En Nina bruidmeisje. Ik zie haar al helemaal voor me in een schattig wit jurkje met roze linten.

  Lees meer

 • Koe

  5 jaar geleden

  Nina komt uit school met een ‘belangrijk’ papiertje. Ze heeft haar eerste echte toets gehad en ze zit in groep twee. Ik mopper eerst wat dat die kinderen in de zandbak zouden moeten spelen in plaats van toetsjes te maken. Maar dan zie ik Nina’s bedrukte gezicht...

  Lees meer

 • Verkreukelde borsten

  5 jaar geleden

  Als ik mijn lingerielade aan het uitspitten ben, blijk ik een klein BH winkeltje te kunnen beginnen. Ik heb BH’s in zo’n beetje elk denkbare maat, variërend van 70 A tot 85 F. Mijn borsten hebben op mijn 35e al een heel leven achter de rug.

  Lees meer

 • Kunstborst

  5 jaar geleden

  Gezegend met twee kunstzinnige ouders zijn mijn zus en ik gedurende onze jeugd tegen wil en dank van het ene museum naar het andere gesleept. Tijdens zomervakanties zag ik tot mijn spijt niet de campingdisco, maar Versailles en Centre Pompidou. In plaats van een poster van Wham hing in mijn tienerkamer een verantwoorde reproductie van Dali of Matisse.

  Lees meer

 • Bagage

  6 jaar geleden

  ‘Een echte vakantieganger lacht en fluit onder alle omstandigheden’, zei mijn vader vroeger altijd. Dus toen onze vlucht vier uur vertraging bleek te hebben en wij voor niets midden in de nacht waren opgestaan, hoorde je van ons geen onvertogen woord.

  Lees meer

 • Doorslapen

  6 jaar geleden

  ‘En, loopt-ie al?’ vraagt de arts van het consultatiebureau. Ik kijk om me heen, maar ik ben echt de enige aanwezige in de kamer. Op mijn twee maanden oude zoon na dan.

  Lees meer

 • Bloot

  6 jaar geleden

  Bloot is voor mij prima zolang iedereen bloot is. In de douche op de sportschool bijvoorbeeld, of in de sauna. Dan is er niets mis met bloot, we zijn immers allemaal hetzelfde

  Lees meer

 • 'Nee!'

  6 jaar geleden

  Luc is twee. En zegt dus voornamelijk 'nee'. ‘Kom je gezellig aan tafel zitten? 'Nee! ' ‘Doe je even je jas aan?' 'Nee!'

  Lees meer

 • Huilbaby

  6 jaar geleden

  Met onze Luc, een huilbaby van vier maanden, zitten we bij de kinderarts. De arts-assistent wel te verstaan, want een ‘echte’ arts krijg je natuurlijk niet te spreken. Alle baby’s huilen, is het standpunt van de artsen. Zolang je baby genoeg aankomt, niet onder de groene bulten zit of drie benen heeft, is er volgens de medische stand eigenlijk niets aan de hand.

  Lees meer

 • Papa geeft advies

  6 jaar geleden

  ‘Gefeliciteerd!’ hoor ik mijn man zeggen. Hij heeft een collega aan de telefoon; zijn vrouw is zwanger van hun eerste kindje.

  Lees meer

 • Nina geeft borstvoeding

  6 jaar geleden

  Nina geeft borstvoeding. En niet zomaar een beetje borstvoeding. Ze tandemt namelijk ook. Sterker nog, ze heeft er wel acht aan de borst.

  Lees meer

 • 'Spock-baby'

  6 jaar geleden

  Ik zal maar meteen met de billen bloot gaan: mijn baby valt aan de borst in slaap. Eerlijk gezegd heb ik de ernst van de situatie blijkbaar nooit goed ingezien.

  Lees meer

 • 'Buh'

  6 jaar geleden

  Luc begint te praten. Als ouders zijn wij natuurlijk heel trots op onze vijftien maanden oude telg. Hoewel ik moet toegeven dat zijn woordenschat voornamelijk bestaat uit ‘die’.

  Lees meer

 • Mama mag uitslapen

  6 jaar geleden

  Het is vandaag zondag. En op zondag mag ik uitslapen. Dat heb ik verdiend ook, met een baby die driehonderd nachtvoedingen krijgt en een peuter die nachtmerries heeft.

  Lees meer

 • Help!

  6 jaar geleden

  Tegenwoordig ben ik niet de enige in mijn omgeving die borstvoeding geeft. Ik heb nu ook vriendinnen die borstvoeding geven. Een buurvrouw. Mijn schoonzus. Wat kennissen van yoga.

  Lees meer

 • Groene poep

  6 jaar geleden

  ‘Hij heeft groene poep,’ constateert de verloskundige. Ach,wat heet groen? Ik zou eerder zeggen: groenachtig. Maar verder gewoon mosterdgeel. Met een vleugje groen dus. Prima borstvoedingspoep.

  Lees meer

 • Kolfopbrengst

  6 jaar geleden

  Om zes uur ’s ochtends ben ik wakker. Klaarwakker. En niet omdat ik nou zo lekker uitgerust ben, want een overdaad aan slaap hebben we het laatste half jaar bepaald niet gehad. Mijn zwangerschapsverlof is na een half jaar echt ten einde.

  Lees meer

 • Moederschap

  6 jaar geleden

  'Lang geleden was er eens een vrouw die nog geen moeder was. Ze droeg mijn naam, ze had mijn gezicht, maar toch leek ze verder niets op mij.'

  Lees meer

 • Moederliefde

  6 jaar geleden

  Janneke Bakker is moeder van Nina, en zwanger van haar tweede kindje. Nina krijgt nog borstvoeding. Vanuit het perspectief van haar dochter maakt Janneke zich een voorstelling van hoe het tandemvoeden straks zal gaan.

  Lees meer