Borstvoeding geven

Borstvoeding is de natuurlijke bron van voeding en geborgenheid voor je baby. Jouw lichaam en dat van je kind zijn gemaakt op het maken, geven en krijgen van moedermelk. Het klinkt eenvoudig en dat ís het ook - als je weet hoe het werkt en wat je te wachten staat. Daar kun je wel wat informatie en aanmoediging bij gebruiken. Op deze website staan onze ideeën over moeder zijn en borstvoeding geven. We hopen de gevoelens van plezier en voldoening te kunnen delen die wij hebben ervaren door onze baby’s zelf te voeden.

Veilig en geborgen

Als de navelstreng wordt doorgeknipt is de eerste scheiding tussen jou en je baby een feit. Wie kan de baby helpen de overgang naar een andere wereld te overbruggen en hem te laten weten dat hij veilig is? Jouw lichaam is de plek waar je baby zich geborgen voelt. Je raakt hem aan, kust hem, aait hem over zijn natte bolletje. Zal hij willen drinken? Misschien. Je houdt je kindje dicht tegen je borst, zijn wangetje raakt de tepel. Met zijn kleine mondje hapt hij toe en begint te zuigen, alsof hij nooit anders heeft gedaan. Samen vlechten jullie een nieuwe band die de plaats van de navelstreng zal innemen. Een band die steeds sterker wordt naarmate jullie meer tijd met elkaar doorbrengen. 

Goed voor je baby; goed voor jou

Jouw melk is de beste voeding voor je baby. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft en wordt beter verteerd en opgenomen dan welke andere babyvoeding ook. Maar er is meer. Je baby zo snel mogelijk na de geboorte aan de borst laten drinken zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, waardoor nabloedingen beperkt blijven.

Bescherming op lange termijn

Borstvoeding geven bevordert een gewichtstoename die past bij je kind, zodat de kans op overgewicht later kleiner is. Het beschermt je baby tegen allergieën. Zes maanden volledig borstvoeding geeft het maagdarmkanaal van je baby de tijd zover te rijpen dat het ander voedsel kan verteren. Moedermelk beschermt je baby tegen infecties. Dat is belangrijk, omdat zijn afweersysteem nog niet volgroeid is.

Gemakkelijk en flexibel

Borstvoeding geven bespaart tijd, moeite en geld. Je baby kan direct gevoed worden als hij honger heeft. Dag en nacht wordt melk gemaakt en opgeslagen in je borsten. De temperatuur is altijd goed en de voorraad vrijwel onbeperkt.

Borstvoeding geven en moeder zijn

Hoe je het beste kunt omgaan met je kind leer je niet uit een boek of van een website. Dat leer je door veel tijd met hem door te brengen en open te staan voor zijn behoeften. Zeker als je je kind zelf voedt, ontwikkelt het gevoel voor de behoeften van je kind zich snel. De intimiteit en het hechte contact van borstvoeding geven, helpen je daarbij.

Waardevol

Je kindje heeft baat bij je melk zolang je borstvoeding geeft. De samenstelling van je melk past zich steeds aan de leeftijd van je baby aan. Samen bouwen jullie aan een relatie de steeds verandert als je kindje groter wordt. Borstvoeding geven is en blijft waardevol, zolang jij en je baby er plezier in hebben.