Pijn bij voeden

Pijnlijke tepels - Kloven

Borstvoeding hoort geen pijn te doen. Beschadigde tepels komen niet voor als je baby goed aan de borst gaat. Helaas lukt dat niet altijd, wat kan je dan het best doen?

Lees verder

Borstontsteking: hoe ga je er mee om

Een pijnlijke beurse plek of borstonsteking: wat is het, hoe ontstaat het? Wat kun je eraan doen en hoe kun je het voorkomen?

Lees verder

Pijn bij het voeden

Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Pijn bij het voeden is altijd een reden om het borstvoeden te evalueren en te verbeteren, omdat pijn niet alleen leidt tot een negatieve ervaring voor de moeder, maar vaak ook tot onvoldoende melkinname door de baby.

Lees verder

Pijnlijke tepels - Spruw

Een vervelende, stekende pijn in tepels of borst bij de moeder. Of de baby die, nadat hij eerst altijd tevreden en rustig aan de borst was, opeens huilerig en onrustig is. Dit kunnen aanwijzingen zijn voor spruw.

Lees verder

Pijnlijke tepels en teruglopende melkproductie door ovulatie en menstruatie

Als je cyclus weer op gang komt kun je dat merken aan je productie, de gevoeligheid van je tepels en aan het drinkgedrag van je kind. Sommige moeders merken duidelijk dat het geven van borstvoeding rondom de eisprong en de menstruatie wat minder lekker loopt.

Lees verder

Pijnlijke tepels: rood en glimmend

Ik heb pijnlijke tepels. Ze zien er rood en glimmend uit. Tijdens het voeden is het ergst, maar ook tussen het voeden door heb ik stekende pijn. Wat zou dit kunnen zijn?

Lees verder

Tongriem of lipbandje te kort

Een te korte tongriem of lipbandje komt bij sommige baby’s voor. Soms kan het oorzaak zijn van problemen met de borstvoeding. Het inknippen van de tongriem of het lipbandje kan dan wenselijk zijn.

Lees verder

Abces in de borst

Een abces in de borst in of net na de borstvoedingsperiode komt zelden voor en is meestal het gevolg van een niet goed behandelde borstontsteking. Het is een holte gevuld met pus.

Lees verder

Als je baby je bijt

Sommige mensen denken dat als een baby tanden krijgt, je moet stoppen met borstvoeding. Borstvoeding hoeft echter geen pijn te doen als een baby tanden heeft en bij je drinkt.

Lees verder

Melkblaar

Een melkblaar ziet eruit als een wit, doorschijnend glad puntje op de tepel dat onhoudbaar pijn doet. Wat doe je eraan?

Lees verder

Vaatkramp - Raynaud - Wintertepels

Vaatkramp komt zelden voor, maar kan een oorzaak zijn van pijnlijke tepels. Als je tepels plotseling wit worden en je een verlammende, tintelende of stekende pijn hebt, kan dit komen door vaatkramp.

Lees verder

 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor ouders van borstgevoede kinderen. Niet alle informatie hoeft van toepassing te zijn op jouw situatie of relevant te zijn voor jouw levensstijl. Deze informatie is van algemene aard en niet bedoeld als advies, op welke wijze dan ook. Als je een borstvoedingsgerelateerd probleem hebt of specifieke vragen hebt over borstvoeding geven of zaken omtrent borstvoeding, waar je zelf niet uit komt, kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met een LLL-leidster. Dit kan per telefoon, per e-mail, of via de sociale media.