Melkproductie

Anatomie van de borst

De meeste moeders weten dat borstvoeding geven een geweldige manier is om je baby te koesteren en te voeden. Maar heb je je afgevraagd hoe het werkt? Hoe komt die melk nu eigenlijk in je borsten? Waardoor blijft de melkstroom op gang?

Lees verder

De productie van moedermelk

Wanneer de baby aan de borst drinkt, masseert hij met tong en kaken melk uit de melkkanalen direct achter de tepelhof. Tegelijkertijd stimuleert hij zenuwuiteinden in de tepel en tepelhof, die een signaal doorgeven aan de hersenen.

Lees verder

Borstontwikkeling bij jonge meiden

Lees verder

Hongersignalen

Hoe weet je wanneer je kindje wil drinken? Wat zijn de hongersignalen? In dit artikel lees je daar over.

Lees verder

Domperidon om de melkproductie te verhogen

Het geneesmiddel domperidon werd in 1978 op de markt gebracht als medicijn tegen misselijkheid, overgeven, maagklachten en reflux. Het heeft als ‘bijwerking’ dat het de afgifte van het hormoon prolactine verhoogt en daardoor de melkproductie zou kunnen verhogen.

Lees verder

Wat is voeden op verzoek?

Borstvoeding werkt volgens een systeem van vraag en aanbod. Door je baby op verzoek te voeden, zal de melkproductie worden aangepast aan de behoeften van je baby. Maar wat is voeden op verzoek?

Lees verder

Waarom vaak voeden belangrijk is

Vaak voeden is belangrijk voor je melkproductie en voor een gezonde ontwikkeling van je baby. Minstens acht tot twaalf voedingen per etmaal is een goede richtlijn voor de eerste weken. Ook meer dan twaalf voedingsmomenten is normaal.

Lees verder

Clusteren

Veel borstgevoede baby’s laten ’s ochtends meer tijd tussen de voedingen en willen aan het eind van de middag en begin van de avond vaker drinken, dit noemen we clusteren.

Lees verder

Regeldagen, vaker drinken en onzekerheid over de melkproductie

Regeldagen: dagen waarop de melkproductie wordt geregeld. Je baby groeit, heeft behoefte aan een grotere hoeveelheid moedermelk en regelt dat zelf door vaker te gaan drinken.

Lees verder

Kunnen voedingsmiddelen of medicijnen de melkproductie verhogen?

Er zijn verschillende kruiden en voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat zij de melkproductie verhogen. Dit artikel gaat hier op in.

Lees verder

Borstcompressie

Dit artikel beschrijft hoe je borstcompressie toe kunt passen

Lees verder

 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor ouders van borstgevoede kinderen. Niet alle informatie hoeft van toepassing te zijn op jouw situatie of relevant te zijn voor jouw levensstijl. Deze informatie is van algemene aard en niet bedoeld als advies, op welke wijze dan ook. Als je een borstvoedingsgerelateerd probleem hebt of specifieke vragen hebt over borstvoeding geven of zaken omtrent borstvoeding, waar je zelf niet uit komt, kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met een LLL-leidster. Dit kan per telefoon, per e-mail, of via de sociale media.