Afvallen als je borstvoeding geeft

Bijna alle moeders komen tijdens hun zwangerschap aan. Na de bevalling is dat extra gewicht niet altijd snel weer weg. Veel moeders vragen zich daarom af of je mag diëten als je borstvoeding geeft, om zo sneller gewicht te verliezen. 

Reserves

Tijdens je zwangerschap kom je gemiddeld tien tot twaalf kilo aan. Een aantal van die kilo’s ben je meteen na de geboorte kwijt, dat was het gewicht van je baby en het vruchtwater en de placenta. Je lichaam legt ook een paar kilo reserve aan voor de borstvoedingsperiode en die kilo’s zul je dan ook waarschijnlijk geleidelijk kwijtraken. Je kunt jezelf eerst de tijd geven om te wennen aan je nieuwe leven met je baby. Merk je na een aantal maanden dat er toch meer kilo’s blijven zitten dan je wenselijk vindt, dan kun je proberen om in een rustig tempo af te vallen.

Crashdiëten

Kortdurende crashdiëten zijn niet geschikt tijdens de borstvoedingsperiode. Crashdiëten zorgen ervoor dat je je slap en licht in je hoofd gaat voelen en dat gaat niet samen met de zorg voor een kleine baby. Daarnaast is zo'n dieet gebaseerd op een zeer lage inname van calorieën, waardoor de kans bestaat dat je ondervoed raakt. Dit kan invloed hebben op je melk(productie). Ook diëten waarbij één voedingsgroep (bijvoorbeeld koolhydraten) wordt weggelaten, zouden invloed kunnen hebben op je melkproductie.

Calorieën

Het Voedingscentrum heeft de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën (kcal) voor een vrouw bepaald op ongeveer 2.000 kcal. Als je volledig borstvoeding geeft, heb je zo'n 500 kcal meer nodig. Als je minder calorieën wilt gaan eten en drinken, is het goed om daar rekening mee te houden.

Geleidelijk afvallen

Een gezonde, volwaardige voeding en meer beweging nemen dan je gewend bent, zorgen ervoor dat je in een geleidelijk gewicht verliest terwijl je je fit en gezond blijft voelen. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks gaan wandelen of fietsen met je baby. Het gewicht is er ook niet in korte tijd aangekomen, dus realiseer je dat het ook een tijd kan duren dat je het gewicht verliest.

Giftige stoffen

Er wordt wel eens gezegd dat je niet meer dan een halve kilo per week mag afvallen in verband met het vrijkomen van giftige stoffen uit je vet. Mensen komen in hun leven met veel stoffen in aanraking die, in grote hoeveelheden, giftig zijn. Een deel van die stoffen kan opgeslagen worden in het lichaamsvet. Als je dan afvalt, kunnen die stoffen vrij komen. Of deze stoffen dan in de moedermelk komen en in welke mate, is echter onvoldoende bekend. Er is een onderzoek gedaan waarbij gekeken werd naar een aantal specifieke stoffen tijdens het afvallen. Er werden geen verschillen in de moedermelk gemeten voor en tijdens het afvallen. Er is dus geen wetenschappelijke onderbouwing te vinden voor de stelling dat een moeder die borstvoeding geeft, en meer dan een halve kilo per week afvalt, deze stoffen wel in haar melk krijgt.