Abces in de borst

Een abces in de borst in of net na de borstvoedingsperiode komt zelden voor en is meestal het gevolg van een niet goed behandelde borstontsteking.

Ontstaan van een borstabces

Een abces is een holte, gevuld met pus. Pus is het restproduct van een ontsteking, een dikkig vloeibare brij, vol met bacteriën en afbraakproducten. Een abces is meestal begrensd door een soort vlies, maar kan doorbreken en omliggend weefsel aantasten. Een abces in de borst in of net na de borstvoedingsperiode komt zelden voor en is meestal het gevolg van een niet goed behandelde of verwaarloosde borstontsteking. Een borstontsteking is meestal het gevolg van een verstopt melkkanaal. Verstopte melkkanalen  en borstontsteking kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Meestal is er sprake van het niet goed kunnen stromen van de melk of van melk die te lang in de borst blijft.

Niet stoppen met borstvoeding bij borstontsteking!

Stoppen met borstvoeding (of stoppen met afkolven) werkt bij een borstontsteking averechts en kan eveneens een abces tot gevolg hebben. Stoppen met borstvoeding kan pas veilig gebeuren wanneer alle symptomen van borstontsteking en verstopte melkgangen verdwenen zijn. Geleidelijk stoppen met voeden verdient de voorkeur om herhaling te voorkomen.

Diagnose stellen

Het stellen van de diagnose 'abces' is niet altijd eenvoudig, omdat een voedende borst knobbelig aanvoelt. Pijn in de borst, algemene ziekteverschijnselen zoals temperatuurverhoging en een ziek gevoel en verminderde melkproductie kunnen duiden op een abces. Een voorgaande of nog niet genezen borstontsteking is ook een aanwijzing. De behandeling van een abces gebeurt vrijwel altijd door een arts of chirurg. Direct na de behandeling kan de borstvoeding gewoon doorgaan, dit is zelfs aan te bevelen.