Donormoedermelk

Als je ondanks een goed borstvoedingsmanagement toch niet genoeg melk voor je baby kunt maken, zal je baby er andere voeding bij moeten krijgen. De meeste mensen denken dan aan kunstvoeding, maar donormoedermelk is (indien beschikbaar) ook een optie. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft de voorkeur aan donormoedermelk boven kunstvoeding. 

Een korte geschiedenis

Vroeger was het in Nederland de gewoonte dat moeders die te veel melk hadden hun melk doneerden aan moedermelkbanken. Ook kwam het voor dat moeders afkolfden voor, of borstvoeding gaven aan de baby van bijvoorbeeld een buurvrouw of kennis uit het dorp. Met de opkomst van kunstvoeding is deze gewoonte in Nederland bijna helemaal verdwenen, maar naarmate meer bekend werd over het belang van borstvoeding voor de gezondheid van moeders en baby’s, komt er weer meer belangstelling voor donormoedermelk.

Te vroeg geboren

Als je baby (veel) te vroeg geboren wordt, kan het voorkomen dat je baby al meer melk nodig heeft dan jij op dat moment afgekolfd krijgt. Er is in Nederland op dit moment één officiële moedermelkbank waar moedermelk verzameld wordt voor voornamelijk prematuur geboren kindjes. 

Te weinig of geen melkklierweefsel

Het kan gebeuren dat je te weinig melk aanmaakt, bijvoorbeeld doordat je te weinig melkklierweefsel hebt. De normale maatregelen om de melkproductie te stimuleren werken dan niet of onvoldoende. Als je twijfelt of dit op jou van toepassing is, neem dan contact op met een lactatiekundige IBCLC of een LLL-leidster, om je situatie door te nemen.

Andere redenen

Door het verdwijnen van moedermelkbanken lijkt ook het belang van moedermelk ondergesneeuwd te zijn geraakt. Door de hernieuwde belangstelling voor donormoedermelk komen er gaandeweg steeds meer moeders die het geven van donormoedermelk overwegen als alternatief voor kunstvoeding. 

Donormoedermelk en veiligheid

Er is in Nederland geen gereglementeerde (door bijv. ziekenhuis of overheid) manier om aan donormoedermelk te komen, behalve voor premature kindjes op beperkte schaal. Er zijn wel de nodige particuliere initiatieven, zowel via websites als via Facebook. 

Als je het gebruik van donormoedermelk overweegt is het goed je uitgebreid te informeren. Het gebruiken van moedermelk van een andere moeder is niet zonder risico's. Moedermelk wordt van bloed gemaakt. Via donormoedermelk dat niet van een officiële moedermelkbank komt, kunnen dan niet alleen onbedoeld bacteriën en virussen doorgegeven worden, of werkzame stoffen uit medicijnen, maar ook stoffen die in de melk zijn gekomen door onhygiënisch afkolven en het niet op de juiste manier bewaren van de melk. Ook komt het voor dat donormoedermelk die niet via gereguleerde kanalen wordt verkregen, aangelengd is met bijvoorbeeld koemelk. 

Tot slot

Voor alle vormen van informele melkdonatie geldt dat vertrouwen een belangrijke rol speelt. Zondermeer zeggen dat donormelk altijd beter is dan kunstvoeding is te kort door de bocht.
Het is belangrijk om goed uit te zoeken wat er in jouw omgeving mogelijk is en met de donerende moeder tot goede afspraken komen. Dit kan er voor zorgen dat je baby toch zo veel mogelijk kan profiteren van alle stoffen in moedermelk.
Veel informele netwerken hebben uitgebreide protocollen voor de inzameling en verwerking van moedermelk, zodat je je kunt inlezen en beslissen of het bij je past. Je kunt je hierbij laten adviseren door een arts.

Bronnen:
Angeletti, M & Francell, M. (2015, 1 juli). Milk sharing in an age of social media. Leader Today.
https://www.llli.org/milk-sharing-age-social-media-2/
WHO, UNICEF. Geneva: WHO; 2003. Global Strategy for Infant and Young Child Feeding
http://www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/9241562218/en/

Meer informatie is te lezen op de website van La Leche League International:
https://www.llli.org/breastfeeding-info/milk-donation/