Borstvoeding tijdens de feestdagen

Eind december is voor veel mensen een drukke tijd. Zeker als er kinderen zijn! Misschien zijn het wel de eerste feestdagen met je baby, dat is voor veel ouders een speciaal moment. Alle drukte en feesten kunnen soms effect hebben op het geven van borstvoeding. In dit artikel lees je daar meer over.

Drukte

Rondom de feestdagen is het vaak een hele drukte met inkopen doen, schoonmaken en opruimen. Het kan dan handig lijken om één of meer voedingen even uit te stellen, bijvoorbeeld door je kind een speen geven of op een andere manier je kind af te leiden. Of misschien breng je je kind naar een oppas om zelf even je handen vrij te hebben, terwijl je niet of minder vaak afkolft.Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken. Je bent dan onbewust aan het afbouwen.

Nabijheid

Om je productie op peil te houden, is nabijheid een belangrijk en 'gemakkelijk' hulpmiddel. Je kunt proberen je kind zo veel mogelijk mee te nemen tijdens bijvoorbeeld het inkopen doen. Bijvoorbeeld in een draagdoek, maar een wandelwagen met veel bergruimte kan ook praktisch zijn. Tijdens het winkelen kun je dan pauzes nemen waarin je je kind uit de draagdoek of wandelwagen neemt en je kunt gaan voeden. Zeker als het je eerste kind is, kun je je er op voorbereiden dat het allemaal wat langer kan gaan duren dan je gewend bent. De tijd nemen en het rustig aan doen kan voor rust bij jou en je kind zorgen.

Behoeften

De gezelligheid tijdens feestjes is heerlijk, helemaal als je elkaar al even niet hebt gezien. Toch kan het voor sommige kinderen snel te veel zijn. Juist op dit soort momenten is het belangrijk om goed naar je kind kijken. Wat is zijn behoefte? Heeft hij het naar zijn zin, of zie je signalen dat het tijd is voor wat rust?
 
Wanneer er veel indrukken zijn, kan het zijn dat je kind vaker bij je wil drinken dan je gewend bent. Door die momenten samen te nemen, kan je kind weer even tot rust komen. Een draagdoek kan hierbij ook helpen. Hierin kan een kind zich gemakkelijk afsluiten van teveel prikkels en merk je eerder dat hij wil drinken.
 
Tijdens de feestdagen speelt het eten vaak een grote rol. Je zult misschien merken dat anderen je kind heel graag stukjes eten willen geven. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, helemaal niet als je kind zelf ook met veel plezier eet, maar probeer ook nu goed op de behoefte van je kind te letten. Opeens (veel) meer vaste voeding kan er ook voor zorgen dat je kind een stuk minder gaat drinken. Zolang hij onbeperkt toegang tot de borst krijgt, hoeft dit geen probleem op te leveren. Misschien wil hij na de lange dag een keer extra drinken om zo de balans tussen vraag en aanbod weer wat te herstellen.
 
Naast de behoeften van je kind, is het ook goed je lichaam in de gaten houden. Wanneer je voelt dat er meer spanning ontstaat, kun je ook op jouw verzoek voeden. Het uitstellen van voedingen kan lekkages en uiteindelijk ook verstoppingen en ontstekingen tot gevolg hebben.

Voeden in aanwezigheid van familie en vrienden

Uiteraard kun je overal je kind voeden. Het kan voorkomen dat je zelf graag een wat rustigere plek hebt om te voeden, of dat je kind teveel afgeleid is om te drinken op een feest. Je even afzonderen kan op elk moment! Wanneer je erom vraagt, is er overal wel een rustigere plek te vinden. Probeer om je niet naar het toilet te laten sturen, dat is geen geschikte plek.Het kan heel fijn zijn om van te voren met je omgeving bespreken dat je borstvoeding geeft en je kind dus regelmatig zult moeten voeden. Als je van te voren al vervelende opmerkingen verwacht, zoeken dan vooral steun bij mensen waarvan je weet dat ze je er voor je zijn, zoals je partner, maar ook misschien je moeder of je zus.

Eten en drinken

In je borstvoedingsperiode kun je in beginsel alles eten. Mocht je kind tijdens de feestdagen opeens ergens op lijken te reageren, dan kan het verstandig zijn om te kijken of je iets hebt gegeten dat je anders niet eet. In onze brochure ‘Voedselovergevoeligheid en borstvoeding’ lees je hier meer over.
 
Als je borstvoeding geeft kun je onder voorwaar-den beperktalcohol drinken. Daarover lees je meer in ons artikel 'Alcohol drinken als je borstvoeding geeft'. Als je een grotere hoeveelheid alcohol drinkt terwijl je kind bij de oppas is, kun je je melk (met daarin dus alcohol) afkolven om te zorgen dat je geen verstoppingen of ontstekingen krijgt en je melkproductie op peil blijft. Deze melk is dan niet geschikt om aan je kind te geven.

Wanneer je melkproductie toch gedaald is

Als je merkt dat je melkproductie toch wat gedaald is, kun je je melkproductie weer opkrikken door vaker te voeden of af te kolven. Soms gaan kinderen de borst geheel of gedeeltelijk weigeren, door alle drukte en dingen die anders zijn. In beide gevallen kan het helpen om een dag te plannen waarin je alleen maar met je kind bezig bent: veel knuffelen, veel huid-op-huidcontact en volledige vrije toegang tot de borst, bijvoorbeeld door samen in bad te gaan. Je kunt contact opnemen met een LLL-leidster voor meer informatie en tips. 


Bron: Breastfeedingtoday