Borstvoeding bij ziekte

Iedereen kan worden geveld door griep of een andere ziekte. Dat is natuurlijk niet anders als je moeder bent. Maar hoe moet dat als je borstvoeding geeft? Kun je gewoon door blijven voeden, zijn er speciale maatregelen nodig, moet je ergens op letten?

Moeder ziek? Juist vaak en veel voeden

Als je ziek bent maakt je lichaam specifieke antistoffen aan tegen het virus of de bacterie die jouw ziek zijn veroorzaakt. Deze antistoffen zitten in je bloed en komen in de moedermelk terecht. Heel erg handig, want zo komen ze meteen bij je kind. Je kind is ook in aanraking geweest met jouw ziekteverwekker en zo krijgt hij meteen de juiste afweerstoffen. Als je kind ook ziek wordt, krijgt hij via de moedermelk jouw antistoffen binnen die meehelpen om het virus te bestrijden. De besmetting en het verloop van de ziekte zijn daardoor vaak milder. Je hoeft niet te stoppen met het voeden vanwege besmettingsgevaar, aangezien dat er al was omdat jullie samenleven. Borstvoeding geven beschermt je kind juist en zorgt ervoor dat het niet ziek wordt, of in mindere mate. Het (tijdelijk) stoppen met het geven van borstvoeding is zeker niet nodig.

Rust nemen

Met rust, voldoende drinken en (gezond) eten bevorder je jouw herstel. In theorie klinkt dat prima, maar in de praktijk heb je ook te maken met de zorg voor je kind en misschien ook nog de rest van je gezin. Het kan handig zijn om mensen in je omgeving om hulp te vragen bij de zorg voor je gezin en het huishouden. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken in je bed of op de bank door eten, drinken, spelletjes en boekjes of filmpjes voor jezelf en je (oudere) kinderen bij de hand te houden.

Melkproductie tijdens ziekte

Als je ziek bent, zal je lichaam er alles aan doen om het virus of de bacterie te lijf te gaan. Dit proces kost (extra) energie. In sommige gevallen kan het gebeuren dat je melkproductie tijdelijk iets afneemt omdat je ziek bent. Dat is normaal en niets om je zorgen over te maken. Je kunt je kind gewoon op verzoek voeden, zo zal hij er zelf voor zorgen voldoende melk te krijgen. Misschien zal hij wat vaker of langer willen drinken dan anders. Je melkproductie zal weer toenemen zodra je je beter voelt.

Conclusie

Als je zelf ziek bent, zitten in je melk zitten precies de antistoffen die de weerstand van je kind tegen deze ziekteverwekker verhogen. Dus juist als je zelf ziek bent, help je je baby door het geven van borstvoeding.

maart 2016