Stoppen als je een oudere baby, peuter of kleuter aan de borst hebt

Ieder moeder-kindpaar stopt vroeg of laat met de borstvoeding. Soms in één keer, soms meer geleidelijk of eerst gedeeltelijk. Als je wil stoppen met het geven van borstvoeding wanneer je kind al wat ouder is, kun je dit op een aantal manieren sturen, zodat het proces van stoppen rustig verloopt.

Als je wilt stoppen met borstvoeding geven aan een ouder kind, kun je aan de volgende dingen denken: 

 • Vaste voeding
  Als je baby al mee-eet, kan het afbouwen gekoppeld worden aan het introduceren van ander voedsel. De borstvoedingen kunnen geleidelijk vervangen worden door vast voedsel en ander drinken. Zie ook de brochure ‘Introduceren van ander voedsel’.
 • Afspraken maken
  Met een peuter of kleuter kunnen mogelijk afspraken worden. Afspraken over het voeden kunnen duidelijkheid scheppen. Denk bijvoorbeeld aan een vaste plaats om te voeden of alleen voor of na een vast moment zoals het middagslaapje.
 • Voedingsduur verkorten
  Je kunt je kind steeds korter aan de borst laten drinken.
 • Overslaan/uitstellen
  Een voeding kan ook door jou als moeder worden ‘vergeten’. Als je kind er niet om vraagt, heeft hij er waarschijnlijk ook geen behoefte meer aan.
 • Afleiding/alternatieven
  Je kunt zorgen voor afleiding of alternatieven op de momenten dat je kind het gewend is om de borst te vragen. Bijvoorbeeld een knuffel geven, een boekje voorlezen, een slokje drinken uit een bekertje of even lekker naar buiten gaan, kunnen je kind afleiden van het drinken aan de borst.

Voedingen voor het slapen gaan en nachtvoedingen

De voedingen voor het slapen gaan en de nachtvoedingen zijn over het algemeen het moeilijkst om te stoppen. Soms bouwt een kind uit zichzelf de nachtvoedingen af, soms zijn er afspraken nodig.

Het slaapritueel veranderen kan het stoppen van de avondvoeding gemakkelijker maken. Sommige kinderen gaan moeiteloos zonder het drinken aan de borst slapen. Voor veel kinderen is het echter een grote stap. Er kan dan worden geprobeerd om de geborgenheid van het drinken aan de borst op een andere manier te geven. Voor sommige kinderen is het fijn om wat extra te knuffelen voor het slapen, of om in slaap te worden gewandeld, bijvoorbeeld met behulp van een draagdoek.

Soms denken kinderen niet aan het drinken aan de borst wanneer zij door iemand anders dan hun moeder in bed worden gelegd.

Soms helpt het de plek waar je kind meestal gevoed wordt, zoals een bepaalde stoel op plaats op de bank, te vermijden. Sommige kinderen denken dan niet of minder aan het drinken aan de borst.

Het kan helpen zelf een nacht weg te gaan of je kind een weekend te laten logeren bij mensen die dichtbij hem staan.

Tot slot

Rustig en consequent omgaan met de gemaakte afspraken en het erkennen van de behoeftes van je kind aan nabijheid en troost helpen het stoppen te vergemakkelijken. Door je kind op andere manieren veel aandacht te geven kun je de borstvoeding afbouwen zonder dat hij het vertrouwen in zichzelf en zijn omgeving verliest. Ook al begrijpt hij niet goed waarom hij niet langer aan de borst mag drinken, zo is hij wel gerustgesteld dat zijn moeder er nog steeds voor hem is, met al haar liefde en begrip.