Hulpmiddelen bij het afbouwen

Bij het afbouwen van borstvoeding kun je last krijgen van stuwing. Dit is vooral het geval als je vroeg in de borstvoedingsperiode wilt afbouwen en/of in hoog tempo afbouwt. Er zijn diverse hulpmiddelen die verlichting kunnen geven bij stuwing en/of die het afbouwen van de melkproductie sneller laten verlopen.

Koude kompressen

Alles wat koel is kan op je borsten worden gelegd om de pijn van stuwing te verlichten. Koude zorgt er niet voor dat de stuwing afneemt. Als het kompres uit de vriezer komt bestaat er bij direct contact met je huid een risico op bevriezing. Om dat te voorkomen kun je een doek tussen je huid en het kompres leggen.

Als je na het koelen je baby weer de borst wilt geven, is het raadzaam om het koude kompres er ruim voor die tijd af halen, zodat je borsten weer op temperatuur zijn voor de voeding. Als je erg gestuwde borsten hebt kan je ze voor de voeding verwarmen, dan stroomt de melk beter en kan je baby de borsten beter leegdrinken. Hiermee verklein je de kans op verstoppingen of een borstontsteking.

Koolbladeren

Koolbladeren (witte of groene kool) lijken de melkproductie te kunnen verminderen en verlichting te geven bij stuwing. Gebruik ze gekoeld of op kamertemperatuur. Leg ze op je borst of draag ze in je beha, zolang als dat prettig is. Kneus de bladeren eventueel zodat ze beter naar je borst te vormen zijn. Als de bladeren beginnen te verdrogen, is het een goed moment om ze te vervangen.

Salie

Salie is een kruid dat erom bekend staat de melkproductie te remmen. Er zijn verschillende manieren om het te gebruiken:

  • als thee: 1 theelepel gedroogde salie op 250 ml gekookt water, 5-15 minuten laten intrekken, 2-6 keer per dag een kopje.
  • als tinctuur: innemen volgens voorschrift fabrikant.

Bij (vermoeden van) zwangerschap wordt het gebruik van salie sterk afgeraden, omdat het ook een vruchtafdrijvende werking heeft.

Ook munt kan, indien in grote hoeveelheden gebruikt, een remmend effect op de melkproductie hebben.

 

februari 2015