Hoeveel melk in een fles?

Als je je baby wilt voeden met afgekolfde melk, vraag je je misschien af hoeveel melk je moet aanbieden in de fles? Je wilt natuurlijk graag dat je baby genoeg melk binnenkrijgt. Tegelijk zou het jammer zijn om hem te overvoeden of om overgebleven melk te moeten weggooien. Dit artikel geeft een richtlijn die je kunt gebruiken om in te schatten hoeveel melk je baby ongeveer zal willen drinken.

Alternatieve voedingsmethoden: flesGewicht en leeftijd

De hoeveelheid melk die een baby drinkt is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby’s hebben per kilogram lichaamsgewicht 100 tot 150 ml melk per dag nodig. De hoeveelheid melk per kilogram lichaamsgewicht daalt geleidelijk naarmate de baby ouder wordt.
Een jonge baby tot één maand oud heeft ongeveer 150 ml melk per kilo lichaamsgewicht nodig. In de tweede maand wordt uitgegaan van 140 ml, de derde maand 130 ml, de vierde maand 120 ml en de vijfde maand 110 ml. Is je baby zes maanden of ouder, dan zal hij – als hij volledig of voornamelijk borstvoeding krijgt - ongeveer 100 ml per kilogram lichaamsgewicht drinken.

Rekensom

De hoeveelheid melk die de baby nodig heeft, wordt vervolgens gedeeld door het gemiddeld aantal voedingen dat de baby per 24 uur krijgt. De rekensom is dan:

Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Ouder dan 6 maanden: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingsmomenten (borstvoeding en vaste voedsel)

Voorbeelden

 • Een baby van zes weken oud weegt vijf kilogram.
  140ml maal vijf geeft 700 ml.
  Deel dit door het aantal voedingen dat de baby op een dag drinkt.
  Bij twaalf voedingen drinkt de baby afgerond 60 ml per voeding.
 • Een baby van drie en een halve maand oud weegt zes en een halve kilogram.
  120 ml maal zes en een half geeft 780 ml.
  Deel dit door het aantal voedingen op een dag.
  Bij tien voedingen geeft dit afgerond iets minder dan 80 ml per voeding.
 • Een baby van ongeveer zes maanden oud weegt zeven komma drie kilogram.
  100 ml maal zeven komma drie geeft 730 ml.
  Deel dit door het aantal voedingen op een dag.
  Met bijvoorbeeld negen voedingen komt dit op 80 ml per voeding.

Tot slot

De eetlust van baby’s varieert. Veel baby’s die op verzoek worden gevoed, zullen niet elke dag hetzelfde aantal voedingen vragen. Ook drinkt een baby niet bij elke voeding precies evenveel melk. Bovenstaande berekening is dan ook alleen bedoeld als indicatie. Onverwachte ‘grote honger’ kun je ondervangen door een kleine portie afgekolfde melk achter de hand te houden in koelkast of diepvries. Door het drinkgedrag van je baby uit de fles goed te observeren, kun je zijn behoefte steeds beter leren inschatten.

Een en ander is ook te lezen in onze flyer 'Bewaren & flesdrinken', die u hier gratis kunt downloaden. De papieren flyer is voor zorgverleners in grotere hoeveelheden te bestellen in onze webwinkel.

februari 2015