Alcohol drinken als je borstvoeding geeft

Een glas wijn bij het eten, een dessert met wat likeur, een avondje uit: voor veel mensen hoort alcohol erbij. Als je borstvoeding geeft, vraag je je misschien af of je alcohol kunt nemen.

Het effect van alcohol drinken op het geven van borstvoeding

De hoeveelheid alcohol die in je bloed komt na het drinken van een alcoholische drank, komt ook in je melk. Als het alcoholniveau in je bloed stijgt, stijgt het in je melk, als het niveau in je bloed daalt, daalt het ook in je melk.
Het kan kan zijn dat je baby tijdelijk minder melk (tot 20%) aan de borst krijgt als je alcohol hebt gedronken. 

Het effect op je baby

Verschillende bronnen geven aan dat het matig drinken van alcohol waarschijnlijk geen nadelig effect heeft op je baby. Matig betekent: niet meer dan ongeveer twee keer per week één à twee glazen alcohol. Eén onderzoek raadt het drinken van alcohol bij een baby jonger dan een maand af.
Als je meer alcohol drinkt dan hierboven aangegeven, kan dit effect op je baby hebben: je baby kan slechter groeien, onrustiger zijn, meer huilen en minder slapen. 

Als je wilt voorkomen dat je baby alcohol binnenkrijgt

Per glas alcohol duurt het ongeveer twee a drie uur voordat de alcohol geheel uit je bloed en dus ook je melk is verdwenen. Bij twee glazen duurt het vier tot zes uur, enzovoort.
Als je wilt voorkomen dat je baby alcohol binnenkrijgt, kun je voeden kort voordat je één glas alcohol wilt drinken. Vervolgens voed je pas weer twee à drie uur later, wanneer je melk weer alcoholvrij is. Je kunt een voorraadje afgekolfde melk achter de hand houden, voor als je baby plotseling eerder wil drinken.
Je kunt er ook voor kiezen om vóór het drinken van alcohol melk af te kolven. Die melk kun je dan aan je baby (laten) geven in de tijd dat er alcohol in je bloed en melk zit.
Hoe meer alcohol je gebruikt, hoe langer het duurt voordat het uit je bloed is. Melk die je afkolft net nadat je alcohol gedronken hebt, bevat ook alcohol en het alcoholpercentage in de moedermelk daalt niet door melk af te kolven. Moedermelk wordt namelijk gemaakt van je bloed. Ook neemt het percentage alcohol niet af in afgekolfde melk als deze wordt bewaard.

Alcohol in gerechten

(Sterke) drank die verwerkt is in stoofgerechten is meestal  langere tijd gekookt en bevat in dat geval bijna geen alcohol meer. Deze gerechten kun je zonder problemen nuttigen. In sommige toetjes kan echter best veel alcohol zitten, daarvoor geldt hetzelfde als voor het drinken van alcohol.

Alcohol en de zorg voor je baby

Let wel op: het gebruik van alcohol kan jouw vermogen om voor je baby te zorgen sterk beïnvloeden. Samen met je baby in één bed slap als jij en/of je partner alcohol hebben gedronken, is niet veilig. 

Conclusie

Matig alcohol drinken als je borstvoeding geeft, heeft zover bekend geen nadelig effect op je baby. Mocht je willen vermijden dat je baby alcohol binnen krijgt, dan kun je vlak na het voeden één glas drinken. Na twee à drie uur is de alcohol dan weer volledig uit je bloed en je melk verdwenen.

Bronnen:

- Breastfeeding and human lactation, 2016, Wambach & Riordan, p 386
- Breastfeeding management for the clinician, 2011, Walker, p 102
- Gartner et al, 2005, p.354
- Giglia & Binns, 2006
- Breastfeeding Answers Made Simple, 2010, p 534-536
- Medication and Mother’s Milk, Hale, 2014, p.403-404