Moet ik voor iedere voeding mijn tepels wassen?

Moet je voor iedere voeding je tepels wassen?

De tepels hoeven niet voor iedere voeding gewassen te worden. Je kunt je tepels tijdens je dagelijkse wasbeurt afspoelen met warm water.

Kliertjes van Montgomery

Op de tepelhof bevinden zich de kliertjes van Montgomery. Dit zijn kleine kliertjes die vet aanmaken en dit vet afscheiden op de tepel. Je kunt ze zien, het zijn een soort bultjes. Het vet dat ze maken houdt de huid soepel en houdt de zuurgraad van de huid goed. Hierdoor kunnen bacteriën niet goed groeien op de huid van de tepel en de tepelhof. De tepels hoeven dan ook niet iedere keer voor een voeding te worden gewassen, want de tepel en de tepelhof worden van nature goed beschermd tegen alle invloeden van buiten af.

Geen zeep nodig

Juist door het wassen met zeep verdwijnt het vetlaagje dat door de kliertjes van Montgomery is aangemaakt. Het beschermlaagje is dan weg. Hierdoor kunnen de tepel en de tepelhof uitdrogen en kunnen kloofjes ontstaan. Het wassen van de tepels met zeep is onnodig en kan schade aanrichten aan je tepels.

Zoogcompressen

Als je tussen voedingen door wat melk lekt kun je zoogkompressen gebruiken. Er zijn wegwerpzoogkompressen en wasbare zoogkompressen die je kunt gebruiken. Maar dat heeft niet elke moeder nodig. Je kunt zelf kiezen wat je prettig vindt. Het is belangrijk dat je de zoogkompressen regelmatig verwisselt. Natte zoogkompressen zorgen voor een vochtig, broeierig klimaat bij je tepels. Hierdoor kunnen ze eerder stuk gaan en is een ideaal klimaat is voor schimmels. Door de zoogkompressen tijdig te wisselen houd je je tepels schoon en heel.