Afgeleid tijdens drinken

Vraag

Mijn kindje is nu bijna vier maanden en de dagvoedingen zijn een drama aan het worden. Ze is snel afgeleid tijdens het drinken. Na drie minuten laat ze de borst al los. En na een uur heeft ze alweer honger. Eerst dacht ik dat het regeldagen waren, maar het lijkt nu wel of alle dagen regeldagen zijn. Als je al die beetjes bij elkaar optelt kom ik aan wel acht, negen voedingen per dag. De vroege ochtend en late avond voedingen, die ik liggend in bed geef, gaan gelukkig wel redelijk goed. Dan drinkt ze ook lekker lang. Ik word er helemaal moedeloos van, ik zou wel weer eens gewoon vijf voedingen op een dag willen geven.

Antwoord

In de eerste weken na de geboorte gaan veel kindjes helemaal op in het drinken aan de borst. Ze staren naar mama's gezicht of hebben de oogjes stevig dicht in diepe concentratie. Ze maken de voeding waaraan ze beginnen helemaal af en vallen dan vaak verzadigd en voldaan in slaap. Ze hebben daarbij meestal niet veel interesse in hun omgeving. Na die eerste paar maanden worden baby's wakkerder en krijgen ze wel belangstelling voor wat er om hen heen gebeurt. Eten wordt wat minder belangrijk. Drinken aan de borst is dan voor veel kindjes een vaardigheid die ze goed onder de knie hebben. Het kost ze niet veel tijd meer om alle melk binnen te krijgen die ze op dat moment nodig hebben.
Soms kunnen ze het drinken aan de borst al zo goed, dat de melk van de moeder niet snel genoeg kan beginnen met stromen. Ongeduldig schudden met hoofdje, mopperen op de te traag reagerende melkstroom kan een reactie zijn van het kindje dat nu eten wil om daarna weer snel verder te gaan met rondkijken. "Net genoeg om de honger te stillen" kan voor een kind voldoende zijn en ze kan dan de borst na een paar minuten al weer weg duwen. Terwijl het kindje kijkt en speelt, verteert dat slokje melk snel en na een uur geeft het maagje aan dat het werk gedaan is en de volgende bestelling geplaatst mag worden.

Voor ouders kan dit erg verwarrend zijn. Wij zijn zelf immers gewend aan een paar stevige maaltijden waardoor we er weer een flinke tijd tegen kunnen. Maar ook wij eten daarnaast meestal nog een aantal kleinere maaltijden, snacks of koffie of thee met iets erbij, dan nog af en toe wat water, een snoepje of dropje, een kauwgumpje. Gemiddeld zullen de meeste mensen een keer of tien keer per dag of vaker iets eten of drinken of iets in de mond stoppen. De manier waarop we eten is niet bij iedereen hetzelfde. De een eet zijn bord achter elkaar leeg, terwijl een ander tussendoor het bestek neerlegt en wat praat. En soms kan dezelfde persoon de ene dag vlot dooreten en de andere dag rustig de tijd nemen.
Ook bij een baby kan het aantal eetmomenten per dag wisselen, net zoals de manier waarop hij eet. Soms wisselt het per dag, soms per periode. In een tijd waarin er bij de baby veel gebeurt of als hij actiever wordt, zal het drinken aan de borst even wat minder aandacht krijgen. Meestal wordt dit afgewisseld met kortere perioden waarin de borst even belangrijker is 'om de schade in te halen' of om de productie op te voeren.