Afkolven met de hand, hoe doe je dat?

Bij de meeste vrouwen die borstvoeding geven, komt er een moment dat ze hun melk af willen kolven. De meest voorkomende reden is omdat moeders weer aan het werk gaan. Er zijn heel veel soorten en maten elektrische- en handkolven verkrijgbaar. Wat veel vrouwen echter niet weten, is dat je geen kolf nodig hebt om af te kolven. Je kunt je melk ook met de hand afkolven. In dit artikel bespreken we hoe je dat kunt doen.

Met de hand afkolven 
Afkolven met de hand is een vrij eenvoudige techniek, die je even onder de knie moet krijgen. Maar oefening baart kunst. Afkolven met de hand levert veel vrouwen meer en vettere melk op dan wanneer ze met een kolfapparaat af zouden kolven. Hier lees je waarom dit zo is.

Voordelen 
Er is een aantal voordelen van met de hand afkolven. Het kost niets. Je kunt het altijd en overal doen. Het is geruisloos. Vaak lukt het zelfs beter, omdat je melk door huid-op-huidcontact (je handen op je borst) gemakkelijker toeschiet. De afgekolfde melk heeft, doordat het met compressie - positieve druk - uit je borst wordt ‘gemolken’, een hoger vetpercentage. Het lijkt het meest op hoe je kindje drinkt aan je borst: met de hand ‘melk’ je een borst leeg, terwijl een kolfapparaat de melk uit de borst ’zuigt’. Zoals aangegeven is het geen moeilijke techniek, maar het vergt wel wat oefening.

Hygiëne 
Net als bij afkolven met een kolfapparaat is hygiëne belangrijk. Het is belangrijk je handen te wassen en een schoon kannetje of flesje te gebruiken waarin je je melk wilt opvangen.

Comfortabel
Het is fijn om af te kolven op een comfortabele plek, waar je je veilig voelt, en die een aangename temperatuur heeft. Je kunt een hydrofiele of een andere schone doek bij de hand houden voor het geval je melk morst. Een flesje of bakje met een brede opening is zeker voor een beginnende moeder gemakkelijk om te gebruiken. Dan ontbloot je je borst, zodat je er goed bij kunt. Het opvangbakje houd je bij de hand. Veel moeders vinden het prettig om hun borst vooraf op te warmen. Zo stroomt de melk meestal gemakkelijker. Je kunt hiervoor een warme doek, lauwe kruik of een kersenpittenkussen gebruiken. Wat jij fijn vindt, en wat aangenaam voelt op je blote huid.

Massage
Vooraf kun je je borst een korte massage geven. Die zorgt ervoor dat je melk gemakkelijker toeschiet. Een aantal massagetechnieken lichten we toe, zie ook de illustraties hiernaast. Bij de eerste techniek leg je je handen om je borst. Masseer nu zachtjes in een klein cirkeltje met je handen van boven naar beneden en dan van rechts naar links. Deze beweging maak je altijd van de buitenkant van de borst richting de tepel. Plaats je handen op de borst, ieder aan een kant, en beweeg je handen heen en weer. Als laatste stap maak je met je vingers of de rug van je vingers zachtjes een rechte, strijkende beweging over je borst richting je tepel, alsof je de melk naar je tepel toe wilt sturen. Dit kun je de hele borst rond doen. Deze massage duurt ongeveer een minuut per borst, maar langer kan natuurlijk ook. Het is van belang dat de massage aangenaam voelt. Als het gevoelig of pijnlijk is, dan doe je het misschien te stevig.

Techniek
Afhankelijk van wat je zelf prettig vindt, en of je je opvangbakje vasthoudt of ergens neer kunt zetten, gebruik je een of twee handen om mee af te kolven. Je houdt je borst in een C-greep (of een dubbele C-greep als je twee handen gebruikt). Je vingers liggen ongeveer 2,5 cm achter je tepel op de tepelhof. Je drukt je duim en vingers in één beweging richting je borstkas, naar elkaar toe en vervolgens richting je tepel. Zie de illustraties hieronder ter verduidelijking.


Je kunt je hand steeds op een ander plekje van je tepelhof zetten, als de melk minder hard stroomt. Je kunt dit meerdere keren herhalen. Zo komen alle melkklieren aan de beurt. Als je wat meer ervaring hebt, voel je ook waar er nog melk zit, of waar je de meeste melk al weggekolfd hebt. Als de melkstroom aan de ene borst stopt kun je de andere kant een massage geven en afkolven. Ook als je het gevoel hebt dat er nog melk in je borsten zit, maar het er niet meer zo gemakkelijk uitkomt, kun je weer de massage toepassen. Vaak gaat de melk daarna wel weer stromen.

Tot slot
Een afkolfsessie kost je ongeveer 20-30 minuten. Sommige moeders zijn na verloop van tijd sneller klaar. Hoe vaker je met de hand afkolft, hoe beter je je eigen borsten leert kennen en hoe gemakkelijker het zal het gaan!

Voor meer informatie kun je ook kijken naar dit filmpje

bron: BOVA 2015-2 

Juli 2015