Slappe borsten

Vraag

Ik ben zes maanden zwanger en wil graag borstvoeding gaan geven. Nu hoor ik van vriendinnen dat door het geven van borstvoeding je borsten slap worden en gaan hangen. Dat zou ik eigenlijk liever voorkomen; is dat mogelijk?

Antwoord

Een ietwat teleurstellend antwoord: het slap worden van je borsten is niet te voorkomen. Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor.
Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het klierweefsel in je borsten zich onder invloed van hormonen. Dit gebeurt als voorbereiding op de melkproductie na de bevalling. Veel vrouwen merken dit, doordat de borsten tijdens de zwangerschap pijnlijk of gespannen aan kunnen voelen. Ook kan de borstomvang toenemen.

Na de bevalling ontstaat er - of je nu wel of geen borstvoeding geeft - zo rond de derde dag stuwing. Op dat moment vindt er een grote toestroom van bloed en lymfevocht plaats naar het klierweefsel in de borsten. Veel vrouwen ervaren deze dagen hun borsten als groot en pijnlijk.
Wanneer je geen borstvoeding geeft of wanneer je na enige tijd stopt met voeden, zal het klierweefsel slinken. Vaak is er ook wat vetweefsel verdwenen. Dit maakt dat de borsten zacht en slap aanvoelen. Na enkele menstruatiecycli zal de stevigheid van je borsten weer toenemen. Ook vormt zich na enige tijd nieuw vetweefsel, wat de borsten ook weer wat vult. Bij de meeste vrouwen zullen de borsten na het stoppen van de borstvoeding ongeveer dezelfde afmetingen krijgen als voor de zwangerschap.

Je kunt zelf wel iets doen om je borsten wat steviger te maken, namelijk borstverstevigende oefeningen:

  • Plaats je handen vertikaal tegen elkaar, voor je borst, je ellebogen naar buiten gericht. Druk je handen tegen elkaar gedurende een seconde en ontspan daarna een seconde. Herhaal dit tien keer, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds.
     
  • Strek je armen zijwaarts uit en maak dan een rechte hoek met je onderarmen naar boven. Breng je armen in die positie voor je borst, alsof je iets naar het midden toe duwt. Deze oefening kan staand of liggend uitgevoerd worden, met of zonder gewichten.