Op reis met een borstgevoede baby

Over het reizen met baby’s en kleine kinderen heb je misschien al veel gelezen. In dit artikel gaat het specifiek over het op reis gaan met een kindje dat borstvoeding krijgt. Het goede nieuws is: op vakantie gaan met een baby die borstvoeding krijgt, maakt de zaak niet ingewikkelder. Integendeel, je zult zien dat de meeste dingen veel gemakkelijker zijn als je kindje nog borstvoeding krijgt.

Wat neem je mee

Natuurlijk moet je nog altijd zorgen voor voldoende luiers als je niet zeker weet of ze op je vakantiebestemming verkrijgbaar zijn, maar over het water en het juiste stopcontact voor een flessenwarmer hoef je niet bezorgd zijn.
Ook al heb je voor een heel betrouwbare vakantiebestemming gekozen, dan kun je toch onderweg al voor een of andere onaangename verrassing komen te staan: een treinstaking, een afgelaste vlucht of een urenlange file op een autosnelweg. Dit is allemaal heel vervelend maar het is geen ramp voor je baby. Zijn eten heb je immers kant-en-klaar mee, schoon en op de juiste temperatuur. Zorg ervoor dat je zelf voldoende drinkt. Sommige mensen drinken op reis met opzet minder omdat ze dan niet zo vaak naar toilet hoeven. Dit kun je beter niet doen, of je nu borstvoeding geeft of niet. Ook al betekent het dat je een paar tussenstops extra hebt, zorg toch dat je zoveel drinkt dat je nooit dorst hebt. Een bepaald aantal liters per dag drinken heeft geen zin, omdat wat in augustus in Cairo veel te weinig is, dat in de winter in Moskou waarschijnlijk veel te veel zal zijn.

Minder last van diarree

Borstvoeding beschermt je kindje tegen infecties. Je hoeft soms niet ver op reis te gaan en je kinderen krijgen al in de eerste dagen met diarree te maken. Een baby die borstvoeding krijgt zal daar minder last van hebben. Misschien blijft hij helemaal gezond of hij wordt maar een beetje ziek. Loopt hij toch een serieuze infectie op, bijvoorbeeld omdat hij al vaste voeding eet, dan heb je de ideale  ‘dieetvoeding’ voor hem mee. Niets is zo licht verteerbaar als moedermelk en niets anders kan hem direct van de passende antistoffen voorzien. Laat je baby vaak drinken om zijn ongemak te verzachten, maar ook om uitdroging te voorkomen. Ook een groter kindje dat niet meer bij je drinkt, kun je met een beetje afgekolfde melk helpen om sneller weer gezond te worden. 

Kies je voor een tropische vakantiebestemming, raadpleeg dan een arts in verband met de nodige vaccinaties voor je baby. Bij vele tropische ziekten kun je niet op de beschermende werking van borstvoeding vertrouwen.

Voeden tijdens opstijgen: minder last druk oren

Reis je met een vliegtuig, dan kun je bij de luchtvaartmaatschappij vragen of je een zitplaats met meer beenruimte kunt krijgen, zodat je het met je baby iets comfortabeler hebt. Door te voeden tijdens het opstijgen en het landen van het vliegtuig, zal je baby minder last heeft van druk op zijn oortjes. Ben je met de auto in de bergen onderweg, dan kun je beter af en toe een pauze nemen en voeden zodat ook hierbij je baby geen oorpijn krijgt.

Vragen over borstvoeden in andere cultuur

In de meeste landen is een voedende moeder met haar baby overal welkom, zeker als je discreet borstvoeding geeft. Waarschijnlijk zul je uitsluitend positief commentaar krijgen en in sommige regio’s zal men misschien zelfs verwonderd zijn dat je zo discreet aan het voeden bent. Als je met de cultuur van het land waar je naar toe gaat helemaal niet vertrouwd bent, dan kun je met je vragen terecht bij het reisbureau of bij de ambassade van het land.

Tip: draagdoek

Als afsluiter nog een tip die niets met borstvoeding te maken heeft. Neem zeker een draagdoek mee op reis. Tijdens uitstapjes is een buggy niet altijd handig. Met een draagdoek heb je geen last van trappen of slechte wegen en je baby vindt het misschien geweldig eens bij papa in de doek de wereld te verkennen. Vergeet vooral het fototoestel en de batterij-oplader niet, om al de mooie momenten vast te leggen.

Prettige reis!