Zelfstandig inslapen bij het kinderdagverblijf

Vraag

Mijn dochter van vier en een halve maand oud slaapt bij mij in bed en komt zo'n vier keer per nacht voor een klein slokje. Ik heb begrepen dat dit normaal is en dat stelt me erg gerust. Overdag wil zij echter ook de hele dag bij me zijn en alleen aan de borst valt ze rustig in slaap. Over een maandje moet ze naar het kinderdagverblijf en daar zal ze zelfstandig moeten inslapen. Ik ben dit nu met haar aan het oefenen door naast haar te gaan liggen, maar niet de borst te geven. Dat gaat met huilen gepaard, maar gelukkig nooit langer dan een minuut of vijf à tien. Ze wordt dan na twintig à dertig minuten alweer wakker en als ik haar dan niet even de borst geef, slaapt ze niet verder. Hoe moet dat nu straks op het kinderdagverblijf?

Antwoord

Je maakt je zorgen of je kindje wel zelfstandig in slaap kan vallen op het kinderdagverblijf, nu het gewend is aan de borst in slaap te vallen. Aan de borst in slaap vallen is de ideale manier om een kindje een liefdevolle en geborgen slaapomgeving aan te bieden, zo leert het dat slapen aangenaam en veilig is. Als er in het kinderdagverblijf een liefdevolle en aangename slaapomgeving is, kan je kindje zich ook daar voldoende veilig en geborgen voelen om lekker te gaan slapen. Kinderen passen zich vaak snel aan en vinden andere manieren om in slaap te vallen wanneer hun mama er niet is.

Geboren slaapomgeving

Je kunt overleggen met de leiding van het kinderdagverblijf over de invulling van een liefdevolle en geborgen slaapomgeving. Zo kun je jouw wensen afstemmen op de mogelijkheden van het kinderdagverblijf en de overgang voor je kindje minder groot maken. Het kan helpen wanneer je kindje een vast slaapritueel heeft dat men kan volgen op het kinderdagverblijf. Een liedje zingen, een boekje lezen of zwaaien voor het raam voordat de gordijnen dichtgaan. Ook het geven van een flesje afgekolfde melk vlak voor het slapengaan kan helpen. Je kunt je kindje iets met een vertrouwde geur meegeven, een knuffel, een doekje of een lakentje van thuis.

Juist makkelijker in slaap vallen

Je kunt in de dagen voor je kindje naar het kinderdagverblijf gaat, een dagboekje bijhouden over de slaapgewoontes van jouw kindje en dit aan hen geven zodat ze je kindje al wat leren kennen. Je kunt er ook de vermoeidheidssignalen van jouw baby in noteren.
Baby’s doen op een kinderdagverblijf heel veel indrukken op. Sommige kinderen worden daar zo moe van dat ze juist gemakkelijker in slaap vallen op het kinderdagverblijf.

Gewoon aan de borst in slaap laten vallen

Je kunt je kindje op de momenten dat het bij jou is, gewoon aan de borst in slaap laten vallen. Sommige baby’s die veel tijd per week van hun moeder gescheiden zijn, hebben veel behoefte deze tijd als het ware in te halen. Een kindje kan soms dus beduidend meer ‘mamahonger’ vertonen, soms ook ’s nachts. Je kunt gerust aan deze behoefte van je kindje tegemoet komen.