Tepelhoedje

Een tepelhoedje is gemaakt van zachte siliconen en wordt over de tepel gedragen tijdens de voeding. Een tepelhoedje kan voor sommige baby’s een nuttig hulpmiddel zijn om goed aan de borst te leren drinken. Gebruik een tepelhoedje altijd onder begeleiding van een lactatiekundige.

Tepelhoedjes zijn lang uit de gratie geweest bij borstvoedingdeskundigen vanwege het negatieve effect ervan op de melkproductie. De huidige siliconen tepelhoedjes lijken echter geen negatief effect op de melkproductie te hebben, mits een baby de borst goed vast heeft. Een baby die alleen op het puntje van het tepelhoedje zuigt, zal de borst niet goed legen waardoor de melkproductie toch zal afnemen of niet goed op gang komt.

Als je baby moeite heeft met aan de borst leren drinken kan hij met behulp van een tepelhoedje misschien toch aan de borst, in plaats van dat hij andere voedingsmethodes moet aanleren. Misschien heeft je baby maar een paar keer een tepelhoedje bij een voeding nodig en is hij dan al in staat beter te drinken. Het kan ook zijn dat hij een aantal weken of maanden de hulp van een tepelhoedje nodig heeft. Bij het afwennen van een tepelhoedje is het belangrijk goed te kijken hoe je baby reageert. De meeste baby’s kunnen goed zonder tepelhoedje leren drinken als de oorzaak is weggenomen die tot het gebruik ervan leidde.

Tepelkloven: beter geen tepelhoedje

Bij tepelkloven kun je beter geen tepelhoedjes gebruiken. De kloven genezen er niet sneller door en je baby leert er niet beter door aan de borst te drinken. In dit geval is het beter de oorzaak van de kloven aan te pakken en in de meeste gevallen de aanlegtechniek te verbeteren.

Met vragen hebt over het gebruik van een tepelhoedje, kun je terecht bij een LLL-leidster of lactatiekundige. Zij kunnen je ook helpen je baby goed te laten drinken zonder tepelhoedje.