Sporten in de borstvoedingperiode

Vraag

Mag ik sporten in mijn borstvoedingperiode?

Antwoord

Tijdens je zwangerschap was het duidelijk: bepaalde sporten kunnen dan gewoon niet. Maar hoe is dat als je borstvoeding geeft? Mag sport in het algemeen? Zijn er sporten die je beter niet kunt doen? Natuurlijk mag je sporten tijdens de borstvoedingperiode, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden.

Zure melk?

Niet overdrijven: heb je vroeger al veel aan sport gedaan, heb je dit ook tijdens je zwangerschap niet helemaal opgegeven, dan is er absoluut geen reden, waarom je tijdens de borstvoedingperiode, je gewone sport niet mag uitoefenen. Heb je nooit veel gesport, dan moet je nu niet met een triatlon beginnen.

Misschien heb je wel eens gehoord, dat door sporten je melk zuur wordt? Dit komt niet helemaal uit de lucht vallen. In een onderzoek in Amerika werd vastgesteld, dat de melk van moeders, na een heel intensieve training, meer melkzuur bevat dan voor de training. Dit heeft echter absoluut geen nadelig effect op je baby en waarschijnlijk ga je ook niet direct zo excessief trainen, als de moeders in dit onderzoek.

Soms wordt ook gezegd dat sporten de melkproductie kan verminderen. Dit klopt niet. Onderzoek heeft uitgewezen, dat er geen verschil is in de productie van sportende en niet-sportende moeders.

Stuwing

Je hoeft ook niet bang te zijn dat je door te sporten gemakkelijker een borstontsteking krijgt. Alleen moeders die soms last van stuwing of zelfs borstontsteking hebben, kunnen beter geen intensieve krachttraining van de bovenarm- en borstspieren doen omdat dit de melkstroom kan remmen. Deze oefeningen doe je dus het beste met mate.
Tijdens het sporten draag je het beste een goed passende beha, die dus nergens knelt en je borsten goed ondersteunt. Ga je zwemmen, dan heb je misschien ook een ander badpak of bikini nodig dan vroeger.

Zweet

Vergeet niet voldoende te drinken. Tijdens het sporten kun je veel vocht verliezen. Neem altijd een fles water mee, zeker bij warm weer. Je hoeft niet tegen je zin een bepaald aantal liters per dag te drinken. Zorg er gewoon voor dat je nooit dorst hebt.
Sommige baby's vinden het niet fijn wanneer de huid van hun mama door het zweet zoutig smaakt. In dit geval kun je gewoon je borsten voor het aanleggen wassen. Aan de andere kant zijn er baby’s die een zwetende mama juist lekkerder vinden ruiken.

Probeer niet te veel gewicht te verliezen. Zolang je baby nog volledig borstvoeding krijgt, val je het beste niet meer dan een halve kilo per week af. Gaat het veel sneller bij jou, probeer dan af en toe een gezonde snack extra te eten. Het is nu niet de tijd om intensief sport te bedrijven en tegelijkertijd een calorie-arm dieet te volgen.

Oppas

Het grootste probleem voor een moeder die weer een beetje wil gaan sporten, is meestal de opvang van de baby. Soms kun je hem natuurlijk gewoon meenemen. Zeker een kleine baby die nog veel slaapt, kun je bijvoorbeeld in de fitness gewoon naast je zetten. Er zijn ook sporten die je samen met je baby kunt bedrijven. Denk maar aan de nieuwe kinderwagens met drie grote wielen. Die zijn gewoon ideaal om, ook op een veldweg, te gaan joggen. Een andere mogelijkheid is de baby én de babysitter mee te nemen. Laat papa maar in de bar van de sportclub of het zwembad met je kindje wachten. Is dit allemaal niet haalbaar, dan kun je de sportsessie in het begin misschien nog een beetje kort houden, zodat je terug bent voordat je baby weer honger heeft.

Tja, en voor die strakkere buik hoef je eigenlijk helemaal niet uit je huis. Laat je in een fitness-studio een paar oefeningen uitleggen en probeer die dan gewoon thuis regelmatig te doen, helemaal naar je eigen tempo. Een klein beetje volhouden en na enkele weken genieten van het resultaat.