Roken: tabak en marihuana

Dat roken tijdens de zwangerschap en de borstvoedingperiode schadelijk voor de baby is, weet iedereen. Maar hoe groot is het gezondheidsrisico voor de baby precies en wat als het stoppen met roken niet lukt?

Hoeveelheid

De schadelijkheid van het roken hangt samen met de hoeveelheid sigarettendie een moeder per dag rookt. Hierbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid nicotine die in de moedermelk terechtkomt. Ook het inademen van sigarettenrook (passief roken) is heel schadelijk voor een baby. Roken is echter ook een verslaving en het lukt niet iedereen om ermee te stoppen. Als een moeder niet kan stoppen, kan zij wel proberen zo min mogelijk te roken. Dat maakt ook het gezondheidsrisico voor haar baby kleiner.

Gevolgen

Roken kan leiden tot een onrustige baby of een baby die niet goed groeit. Daarnaast werkt roken productieverminderend en kan het een negatieve invloed op de toeschietreflex hebben. Sommige baby's kunnen last krijgen van krampen, diarree en braken. Bij gevoelige baby's kunnen deze symptomen ook bij relatief weinig gerookte sigaretten per dag optreden.
Het inademen van sigarettenrook kan bij de baby ademhalingsproblemen en infecties van de luchtwegen veroorzaken. Ook het risico van wiegendood is bij baby's van rokende ouders verhoogd. Vaak wordt rokende ouders afgeraden samen met hun baby te slapen. Kinderen van wie de ouders roken, hebben een grotere kans later zelf roker te worden.

Gezinssituatie

Sommige moeders lukt het om te stoppen met roken 'voor de baby', anderen lukt het weer helemaal niet om hun verslaving te doorbreken, omdat gezinsuitbreiding vaak al genoeg stress geeft. De algemene zorg voor de baby en de stress, die het stoppen met roken kan veroorzaken, kan voor een moeder soms te veel worden. Nicotinepleisters of kauwgom die nicotine bevat zijn dan geen oplossing. Het gevaar van het passief roken zou je daardoor kunnen vermijden, maar ze bevatten wel nicotine, en soms in een veel te hoge dosis. Je kunt met een arts andere mogelijkheden bespreken.

Kwetsbaar

Wanneer  het stoppen helemaal niet lukt, probeer dan zo min mogelijk te roken en rook niet in het bijzijn van je baby. Rook in een andere kamer of buiten. Het is dan beter direct na een voeding te roken dan ervoor. Zo is de nicotine in je lichaam tegen de volgende voeding al gedeeltelijk afgebouwd.
Baby's van wie de ouders roken hebben een duidelijk verhoogd gezondheidsrisico. Het niet geven van borstvoeding zou die risico’s nog meer verhogen. Het is dus allesbehalve ideaal een baby die door het roken van zijn ouders al kwetsbaarder is, ook nog de voordelen van moedermelk zou onthouden. Wanneer het stoppen niet lukt, is het beter om zo weinig mogelijk te roken en de groei en de algemene toestand van je baby goed in het oog te houden. Misschien lukt het na een tijdje wel om de hoeveelheid sigaretten per dag (nog meer) te verminderen of om helemaal te stoppen.

Marihuana

Veel schadelijker dan gewone sigaretten is marihuana. Het actieve bestanddeel ervan, THC, vind je geconcentreerd in de moedermelk terug. THC is dan ook in de urine en de ontlasting van de baby aantoonbaar. Marihuana vermindert de melkproductie en heeft een negatief effect op de motorische ontwikkeling van de baby. In de borstvoedingperiode kan men dus beter geen marihuana gebruiken.