Groei van de pasgeboren baby

Baby's kunnen na hun geboorte wat afvallen. Het terugkomen op hun geboortegewicht is niet alleen een kwestie van het soort voeding. Maar ook de manier waarop een baby wordt gevoed, is van belang.

Gewichtsverlies

Een pasgeboren baby die vaak aan de borst drinkt, zal weinig gewicht verliezen en dus eerder weer op zijn of haar geboortegewicht terug zijn. Soms is gewichtverlies niet te vermijden, omdat hierbij ook de vochtreserves een rol spelen. Een pasgeborene heeft deze vochtreserves nodig, omdat het colostrum (de eerste voeding die de borsten maken) zeer geconcentreerd is.
Er lijken aanwijzingen te zijn dat bij kinderen waarvan de moeder tijdens de bevalling medicijnen heeft gekregen, meer vochtophopingen hebben. Daardoor zullen zij dus ook meer gewicht verliezen in de eerste dagen. De manier van voeden heeft hier dan ook geen invloed op.

Hoeveelheid voeding

Het is belangrijk dat een baby direct na de geboorte heel vaak aan de borst drinkt.

  1. De maaginhoud van een pasgeborene is ongeveer 5-10 ml. Dit is precies de hoeveelheid colostrum die de moeder de eerste dag per voeding produceert.
  2. Op de tweede dag is de inhoud van het babymaagje ongeveer 15 ml. 
  3. En op de derde dag ongeveer 25-30 ml. Dit komt overeen met de licht stijgende hoeveelheid voeding die de moeder per keer aanmaakt.
     

Je kunt dus stellen dat de hoeveelheid beschikbare colostrum per voeding en de maaginhoud van de pasgeborene ongeveer gelijk zijn. Daardoor kun je aannemen dat dit de hoeveelheid is die de pasgeboren baby per voeding nodig heeft. Het is dan ook logisch, dat die kleine hoeveelheid vaak moet worden gegeven om genoeg voedingswaarde en energie per dag te halen.

Een baby die zo vaak en lang mag drinken als hij of zij nodig heeft, zal groeien op de manier die bij hem of haar past. Een baby die snel groeit is daarom niet per definitie gezonder dan een baby die langzamer groeit.

Vaak voeden zorgt er ook voor dat de moeder haar baby vaak in haar armen heeft. Dit komt weer ten goede aan de band tussen moeder en kind. Deze sterke eerste binding is de basis voor een gezonde emotionele ontwikkeling van het kind.

Colostrum

Colostrum is van groot belang voor een goede start van de groei van de baby. Het bevat hoge concentraties eiwitten en suikers. Colostrum heeft echter niet alleen een hoge voedingswaarde. Het bevat ook algemene ziektewerende stoffen, en specifieke ziektewerende stoffen (beschermende stoffen tegen ziekten die de moeder zelf heeft doorgemaakt). Daarnaast bevat colostrum nauwelijks bestanddelen die de baby nog niet kan verteren en is het een lichaamseigen stof. Dit houdt in dat het lichaam van de baby de stof als die van zichzelf herkent en er geen afweer op afstuurt. Dit alles betekent dat colostrum (net als later de rijpe moedermelk) zeer licht verteerbaar is en een hoge voedselopname heeft.
Colostrum is laxerend. Dat zorgt ervoor dat de taaie, zwarte ontlasting (meconium) snel wordt uitgescheiden. Dit voorkomt het geel worden van de baby.

Belly Balls