Huishouden: mensen gaan vóór dingen

Als je jonge kinderen hebt, is het niet altijd gemakkelijk om je huis toonbaar te houden en tegelijk de nodige aandacht aan je kinderen te besteden. In dit artikel vind je wat praktische tips waar je misschien profijt van kunt hebben.

Nergens aan toe komen

Als je jonge kinderen hebt, zijn je dagen vaak erg versnipperd. De baby voeden, wat fruit eten met je peuter, samen een boekje lezen, even snel de was ophangen, nog een keer de baby voeden - voor je het weet is de dag voorbij en heb je ‘niets’ gedaan. Marion, moeder van Lieke van zes weken: ‘Ik kom echt nergens aan toe. Als ik een was heb opgehangen en de vaatwasser heb leeggeruimd, heb ik voor mijn gevoel een goede dag gehad.’ Er moet, hoe dan ook, iets gebeuren in het huishouden. Al jarenlang worstelen moeders met dit probleem, en telkens hebben ze er oplossingen voor gevonden. In dit artikel vind je handige tips en verwijzingen naar websites waar je nog veel meer informatie over dit onderwerp kunt vinden.

Mensen gaan voor dingen

Wanneer je een baby hebt, zul je je normen op huishoudelijk gebied wellicht tijdelijk moeten bijstellen. Het voeden en verzorgen van een baby kost veel tijd, en die tijd kun je niet besteden aan huishoudelijke taken. Je baby zal echter snel groot zijn. Het zou meer dan jammer zijn als je al die leuke momenten in de eerste jaren mist doordat je probeert aan andermans huishoudelijke normen te voldoen. De belangrijkste tip is wel: mensen gaan voor dingen. Laat de boel de boel, en geniet van je baby!

Maak het eenvoudig

De behoeften van een baby zijn niet te voorspellen. Daardoor is je huishoudelijke schema van voor zijn geboorte verleden tijd. Dat hoeft niet te betekenen dat het in huis een chaos wordt. Je kunt het huishoudelijk werk vereenvoudigen door op te ruimen. Hoe minder voorwerpen er op kastjes en planken staan, hoe sneller je er een stofdoek over kunt halen. Hoe minder meubels er op de vloer staan, hoe sneller je klaar bent met stofzuigen. Als je schoonmaakmiddelen bewaart waar je ze nodig hebt, kun je als er een momentje over is snel even een karweitje doen. Verdeel het werk in kleine stukjes. Je hoeft de badkamer niet in een keer helemaal schoon te maken. Als je elke dag een deel doet, komt alles een keer aan de beurt.

Laat peuter meehelpen

Peuters vinden het vaak leuk om ‘echte’ dingen te doen. Het is een hele ontdekking om te zien dat vlekken verdwijnen als je er met een vochtige doek over wrijft. Geef je peuter een oud washandje en een spuitfles met water, en laat hem zich uitleven op de keukenvloer. Een oudere peuter of een kleuter vindt het vaak een hele eer om met de stofzuiger aan de slag te gaan. Laat hem zijn gang gaan, bijvoorbeeld terwijl jij de baby voedt. Het gebeurt misschien niet zo grondig als wanneer je het zelf doet, maar de ergste kruimels zijn allicht verdwenen.

Kijk naar wat je wel doet

Maak een lijstje van dingen die beslist moeten gebeuren in huis. Zodra je in de gelegenheid bent doe je een karweitje, en streep je het van de lijst af. Er blijft altijd genoeg over om te doen, het huishouden is nooit ‘af’. Concentreer je op wat je wél voor elkaar gekregen hebt. Als je lijstje met noodzakelijke klussen is afgewerkt, wees dan tevreden. De minder belangrijke dingen komen wel weer als je kind je wat minder intensief nodig heeft.

Routines

Het kan je helpen om vaste routines in je bezigheden aan te brengen. Als je ’s avonds het aanrecht en de woonkamer snel even opruimt en voor jezelf en je kinderen kleding voor de volgende dag klaarlegt, kun je de dag lekker vlot beginnen. ’s Ochtends zodra je uit bed stapt het dekbed netjes openslaan kost nauwelijks tijd, maar heeft twee voordelen: je bed kan luchten, en de slaapkamer ziet er een stuk opgeruimder uit dan wanneer het dekbed nog rommelig op het bed ligt. Dagelijks even een borstel door het toilet en een doek over de rand en bril kost nauwelijks tijd. Als je wacht met schoonmaken tot het écht vies is ben je veel meer tijd kwijt. Huishoudelijke karweitjes ‘met de Franse slag’ doen geeft je misschien niet het gevoel dat je het ‘perfect’ gedaan hebt, maar het is wel een manier om in weinig tijd een heel behoorlijk resultaat te bereiken. En in een gezin met jonge kinderen is dat vaak het best haalbare.

Tijd besparen gezond eten

Voor veel ouders van jonge kinderen ligt de uitdaging voor een gezonde voeding vooral in het tijdsaspect. De volgende tips kunnen helpen om tijd te besparen bij de bereiding van maaltijden, terwijl er toch gezorgd wordt voor een gezonde voeding. 

  • Bij het ontbijt kunnen bijvoorbeeld boterhammen worden gesmeerd voor later op de dag;
  • Aardappels, rijst en peulvruchten kunnen voor twee dagen gekookt worden. Met andere (panklare) groenten erbij is het weer een nieuwe maaltijd;
  • Er is een groot aanbod aan reeds gesneden, verpakte verse groenten;
  • Diepvriesgroenten zijn goede alternatieven voor verse groenten. Door moderne verwerkingstechnieken doet de voedingswaarde bij veel groentesoorten nauwelijks onder voor die van verse groenten.
  • Wanneer de baby slaapt of rustig is, kan een ovenschotel voorbereid worden, zodat deze ´s avonds enkel nog in de oven gezet hoeft te worden om gaar te worden;
  • Een snelkookpan vermindert de kooktijd van gerechten tot eenderde van de oorspronkelijke kooktijd. De snelkookpan is geschikt voor gerechten met een lange bereidingstijd, zoals peulvruchten of zilvervliesrijst.

Meer over informatie over voeding, vind je hier.

Accepteer hulp

Als je het je kunt veroorloven kan het heel prettig zijn om het eerste jaar na de geboorte van je baby een hulp in de huishouding te zoeken. Dan wordt het voornaamste werk in elk geval gedaan, en dat scheelt een hoop stress.
De eerste tijd met een pasgeboren baby wordt je misschien spontaan hulp aangeboden. Aarzel niet om daar gebruik van te maken, of om hulp te vragen als je het even niet meer ziet zitten. Biedt je schoonmoeder aan je ramen te zemen? Wil je buurvrouw de strijk wegwerken? Wil je vriendin de badkamer schoonmaken? Laat ze vooral hun gang gaan, en bedank ze na afloop hartelijk. Als ze merken dat je er blij mee bent bieden ze het misschien nog wel eens aan. Zie het niet als falen van jezelf. Jij hebt immers iets veel belangrijkers te doen: je baby koesteren. Huishoudelijk werk kan een ander van je overnemen; voor je baby ben jij onvervangbaar.