Ongewenst advies: tips hoe ermee om te gaan

Soms word je er gek van: die eindeloze stroom adviezen die je over je heen krijgt als je eenmaal moeder bent. Je schoonmoeder, je zus of broer, je buurvrouw of de moeders op het schoolplein: het lijkt maar niet op te houden. Elizabeth Pantley heeft een paar tips hoe je al die adviezen het hoofd kunt bieden.

Bekijk het positief

Je baby is een belangrijk deel van jouw leven. Voor anderen is dat net zo; zeker voor je naaste familie. Ze zijn begaan met jou en je baby en geven, vaak zonder er bij na te denken, ‘goede’ raad omdat ze denken je ermee te kunnen helpen. Zelfs al heb je helemaal niet om hulp gevraagd. Door er zo naar te kijken, kun je hun bemoeienissen in perspectief plaatsen. Het maakt het vaak gemakkelijker vriendelijk op hun raadgevingen te reageren, en voorkomt dat je iemands gevoelens kwetst.
Niettemin is het uiteindelijk jouw baby, en ben jij de moeder en bepaal jij welke manier van opvoeden voor jullie het beste is. In discussie gaan met iemand die je voorziet van commentaar op jouw manier van omgaan met je kind, kost vaak veel energie en levert niet altijd het gewenste resultaat. Hoe kun je dan wel omgaan met ongewenste adviezen?

Luister eerst

Jezelf verdedigen als je het gevoel hebt dat je wordt veroordeeld is een heel natuurlijke reactie. Maar word je wel bekritiseerd? Misschien probeert de ander alleen maar een voor hem of haar belangrijk inzicht -vaak ook uit eigen ervaring opgedaan- met je te delen. Luister en kijk of je er iets waardevols uit kunt halen.

Negeren

Als je weet dat in discussie gaan geen zin heeft, kun je ook vriendelijk glimlachen en knikken en een algemeen antwoord geven, zoals: 'Interessant!'.  Intussen ga je verder met je eigen zaken…op je eigen manier.

Zoek overeenstemming

Misschien kun je je in een deel van het advies wel vinden. Als dat zo is, benadruk dan vooral dat je het dáár van harte mee eens bent.

Is het belangrijk?

Stel dat je schoonmoeder er op staat dat je baby een mutsje op moet bij het wandelen, en jij vindt dat niet echt nodig. Dan kun je overwegen hem toch gewoon een mutsje op te zetten. Voor je manier van opvoeden maakt zoiets kleins niet uit. En je schoonmoeder voelt zich als ervaren moeder gewaardeerd. Wat betreft de dingen die echt belangrijk zijn voor jou, of voor de gezondheid en het welzijn van je kind, hou je vast aan jouw manier. En misschien dat je schoonmoeder dat, door dat mutsje, nu gemakkelijker accepteert.

Verander van onderwerp

Moeder zijn is niet altijd gemakkelijk. Af en toe klagen mag, en is heel gezond. Maar doe het niet tegenover mensen van wie je weet dat ze je adviezen zullen geven waar je totaal niet achter staan. Dus als je broer een overtuigd voorstander is van in slaap laten huilen, en jij bent dat niet, hou dan wijselijk je mond. Als hij er zelf over begint, ga je er gewoon niet op in, en begin je ergens anders over.

Informeer jezelf

Kennis is macht. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de manieren van opvoeden waar jij je het beste bij voelt. Vertrouw daarnaast op het gevoel dat je je best doet voor je baby en dat jij als moeder het beste weet wat je baby nodig heeft.

Informeer de ander

Als iemand je adviezen geeft waarvan jij weet dat het onjuist of gedateerd is, vertel hem of haar dan wat jij over dat onderwerp gehoord of gelezen hebt. Wie weet staat de ander open voor jouw informatie.

Citeer een arts

Veel mensen accepteren een bepaald standpunt als het van een arts komt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Mijn huisarts heeft me geadviseerd te wachten met de introductie van vaste voeding tot ze tenminste zes maanden oud is.' Of je kunt verwijzen naar een arts die een boek heeft geschreven over het onderwerp of de ideeën waar jij je in vinden kunt.

Wees vaag

Soms kun je een confrontatie vermijden door een ontwijkend antwoord te geven. Als je zus vraagt of je al oudste al zindelijk is, kun je zeggen: 'We zijn al aardig op weg' (of die weg nou maanden of jaren duurt).

Vraag om advies!

Een ander kan best heel ervaren zijn op een paar punten waar je het wél mee eens bent. Probeer zulke punten te vinden, en vraag om raad. Hij of zij voelt zich gewaardeerd en zal je graag willen helpen. Zo kun je prettig met elkaar omgaan zonder geconfronteerd te worden met de punten waarover je het niet eens bent.

Heb je antwoord klaar

Je kunt zorgen voor een standaard antwoord voor bijna elk advies wat je kunt krijgen, bijvoorbeeld: 'Jammer dat het bij jullie niet heeft gewerkt. Bij ons werkt het wel.'

Wees jezelf

Kom uit voor je gevoelens. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Ik weet hoe dol je bent op Sterre, en ik vind het fijn dat je zo graag op haar wilt passen. Ik waardeer je goede raad, maar ik voel me goed bij onze eigen benadering, en ik hoop dat je daar begrip voor hebt'.

Hulp

Soms kan herhaald ongevraagd advies je relatie met die persoon onder druk zetten. Als je er samen niet uitkomt, is het een idee iemand anders te vragen om het gesprek aan te gaan.

Zoek gelijkgestemden

Zoek mensen die jouw ideeën over ouderschap delen. In het contact met hen groeit je zelfvertrouwen over je eigen keuzes, en voel je je gesterkt in de omgang met mensen die jouw standpunten niet delen.

 

Bron

Dit artikel is een bewerking van een artikel uit het boek Gentle Baby Care van Elizabeth Pantley, ISBN 0071398856. Pantley is moeder van vier kinderen en heeft diverse boeken geschreven over opvoeden en ouderschap, waaronder het succesvolle en door LLLI goedgekeurde boek ‘The no-cry sleep solution’. Ze woont in Washington, USA. Ze spreekt regelmatig over opvoedingsonderwerpen voor de radio, scholen, ziekenhuizen, en oudergroepen. Meer informatie vind je op de website: www.elizabethpantley.com