Groei - te hard

Vraag

Ik heb een zoontje van 3 maanden. Ik geef hem uitsluitend borstvoeding. Hij groeit daarop een pond per week. Volgens het consultatiebureau is dat te veel en moet ik hem minder gaan voeden, omdat hij echt te zwaar wordt en dan in zijn latere leven ook met overgewicht te maken kan gaan krijgen. Hun idee is dat ik hem om de vier uur ga voeden. Ik voed hem echter nog op verzoek en hij wil echt vaker drinken dan om de vier uur. Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken?

Antwoord

Een pond per week groeien is veel, maar je kunt niet zo maar zeggen dat het ’te’ veel is. Je moet naar allerlei omstandigheden kijken: hoe functioneert je baby verder, hoe ontwikkelt hij zich, groeit hij rond of in de lengte, hoe ziet hij eruit. Kinderen die uitsluitend borstvoeding aan de borst krijgen en helemaal niks anders, die volledig op eigen verzoek worden gevoed, hebben heel erg weinig risico om later gewichtsproblemen te krijgen. Het valt niet helemaal uit te sluiten, maar de kans is statistisch gezien erg klein. Bovendien spelen er ook nog andere factoren een rol bij het krijgen van overgewicht. Kinderen daarentegen die naast borstvoeding ook kunstvoeding krijgen lopen wel een verhoogd risico op latere gewichtsproblemen.

Voor sommige uitsluitend borstgevoede baby’s geldt dat een pond per week gewoon hun eigen groeipatroon is. Er zijn veel verhalen bekend van uitsluitend borstgevoede kinderen die in die eerste maanden veel groeiden en het daarna rustiger aan gingen doen. Maak je je ongerust omdat je baby erg hard groeit, neem dan eens contact op met een LLL-leidster om je zorgen te bespreken.