Dragen van je baby

Het dragen van je baby lijkt heel modern maar is al zo oud als de mensheid. In alle tijden en culturen droeg men baby’s, op verschillende manieren. Op de rug, buik of heup; in doeken, netten, banden, manden of kleding. Meestal werd het kind door de moeder (de voedselbron) gedragen, maar ook door andere familieleden.

Uit de mode

In het Westen raakte het dragen van je kind geleidelijk aan uit de ‘mode’. Al in de zestiende eeuw ontstond het idee dat schommelen en wiegen slecht was. In de negentiende eeuw was men ervan overtuigd dat baby’s verwend en te afhankelijk  zouden raken als je ze teveel oppakte en bij je had.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw introduceerden de hippies de draagzak. Vanaf die tijd veranderden ook langzaam de ideeën over omgaan met baby’s, laten huilen of troosten, dragen en koesteren, slapen enzovoort.
Tegenwoordig is het tamelijk normaal als je je kind draagt. In onze cultuur gebeurt het meestal in de vrije tijd, in tegenstelling tot andere culturen waar juist tijdens werkzaamheden wordt gedragen. In veel delen van de wereld kent men een voor dat gebied specifieke draagmethode; in Europa bestaat er echter geen traditionele manier van dragen

Waarom  je baby dragen?

Dragen is niet alleen praktisch en gezellig. Een baby heeft een intense behoefte om dichtbij zijn moeder te zijn en de draagdoek is een makkelijke manier om aan die behoefte te voldoen. In een draagdoek voelt de baby zich veilig omsloten, net als in de baarmoeder. Hij kan met al zijn zintuigen zijn moeder waarnemen: voelen, ruiken, zien, horen, en hij is dicht bij zijn voedselbron. Bovendien kan hij heel gemakkelijk aangeven dat hij wil drinken, en doordat hij dicht bij zijn moeder is kan zij snel op zijn signalen inspelen.

Moeders hebben vaak ook de behoefte om dicht bij hun baby te zijn. Daardoor leert een moeder haar baby snel kennen en groeit haar zelfvertrouwen in het moederen. Dicht bij je baby zijn bevordert ook het hechtingsproces.

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die veel gedragen worden over het algemeen minder huilen. Doordat een baby tijdens het dragen geschommeld en gewiegd wordt, is hij zo getroost als hij huilt. Omdat je snel kunt ingegaan op zijn behoeften omdat hij zo dichtbij je is, ontwikkelt je baby een goed gevoel van veiligheid.

Voordelen voor de moeder

Je baby dragen is praktisch: het kan overal, in de bus, trein, tram en thuis. Een draagdoek is licht,  neemt weinig plaats in en is multifuntioneel. Je kunt de doek ook gebruiken als dekentje, of over je schouder leggen wanneer je je baby even rustig wilt voeden. De combinatie met borstvoeding maakt je heel mobiel.

Het helpt je toch de karweitjes thuis te doen als je baby bijvoorbeeld nog niet slaapt: je hebt je handen vrij, en terwijl je bezig bent, valt je baby in de doek gemakkelijk in slaap. Is je baby ongedurig of huilerig, dan is hij in de doek gauw getroost.

Dragen vraagt in het begin wel wat oefening. De een is er sneller handig mee dan de ander. Maar het is leuk en geeft snel resultaat en ook vaders kunnen het doen.