Warm weer

Veel moeders vragen zich af of uitsluitend borstvoeding voldoende is wanneer het warm weer is. Er wordt vaak gezegd dat het bij hoge temperaturen nuttig kan zijn om water aan de baby te geven. Dit is echter niet nodig. Het kan zelfs een averechts effect hebben. Doordat de baby water drinkt, kan hij mogelijk minder vaak voor een voeding komen. De baby krijgt dan minder voedingsstoffen binnen. In extreme gevallen kan dit leiden tot ondervoeding van de baby.

Door te voeden op verzoek zal de baby ook tijdens warm weer geen dorst hebben. Hij zal bij warm weer gewoon wat vaker komen. Dat zal niet telkens voor een ‘grote’ voeding zijn, maar soms ook voor een klein slokje. Voor de moeder is het belangrijk dat zij voldoende drinkt.

Voldoende drinken betekent dat zij zelf geen dorst heeft. Het kan helpen om de plasluiers van de baby te tellen. Vier à vijf zware wegwerpluiers (zes tot acht goedgevulde katoenen luiers) geven aan dat de baby voldoende vocht heeft binnen gekregen.

Wanneer de baby ouder dan zes maanden is, kan er natuurlijk wel water, thee of ongezoete vruchtensap aan de baby worden gegeven. Maar ook na zes maanden kan moedermelk het belangrijkste dorstlessende slokje blijven.