LLL-leidster worden

Heb je ervaring met het geven van borstvoeding? Misschien komen moeders al naar je toe met vragen, omdat ze weten dat jeervaring hebt. Of misschien wil je de kennis en ervaring die je zelf hebt opgedaan met borstvoeding delen met andere (aanstaande) moeders. Als je het leuk vindt andere moeders te helpen met borstvoeding, is LLL-leidster worden misschien wel iets voor jou.

Vrijwilligerswerk
Alle LLL-leidsters zijn moeder en hebben ruime persoonlijke ervaring met het geven van borstvoeding. Daarnaast hebben ze een interne scholing gevolgd om leidster te worden. Als LLL-leidster bied je zwangere of borstvoedende moeders steun en informatie rondom borstvoeding. Je organiseert informatiebijeenkomsten en draait mee in onze telefonische hulpdienst en/of bij online activiteiten.

LLL-leidster worden en leidster zijn kost tijd en energie. Je investeert veel in het geluk van andere moeders en in de kinderen van de toekomst. Maar tegelijkertijd investeer je ook veel in jezelf, in je persoonlijke groei. Dat doe je niet alleen, maar samen met een groep moeders die net zo enthousiast zijn als jij over borstvoeding en het koesteren van kinderen.

Scholing tot LLL-leidster 

Tijdens de scholing tot LLL-leidster - de aspirantenprocedure - bezoek je scholingsdagen en andere bijeenkomsten. Je verdiept jezelf in de theoretische en praktische kant van borstvoeding geven en je leest een aantal boeken. Daarnaast correspondeer je met een ervaren leidster. Van (aspirant-)leidsters verwachten we dat ze volledig achter onze uitgangspunten staan en dat ze hun kindje(s) minimaal een jaar gevoed hebben.

Basisverantwoordelijkheden

Als LLL-leidster heb je een aantal basisverantwoordelijkheden. Alle LLL-leidsters zijn vrijwilligers en met elkaar houden we de organisatie draaiend, zodat we moeders en baby's kunnen (blijven) helpen. Daarom is het belangrijk dat elke leidster zelf gemotiveerd is om deze verantwoordelijkheden uit te voeren. Natuurlijk is er altijd ruimte om een tijdelijk stapje terug te doen als je gezinssituatie dat nodig maakt.

De basisverantwoordelijkheden zijn:

  1. Organiseren en leiden van informatiebijeenkomsten.
  2. Hulp verlenen aan individuele moeders, telefonisch en persoonlijk.
  3. Op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen en informatie op het gebied van borstvoeding.
  4. Toezicht houden op het beleid en de financiën van de bijeenkomsten en verslag daarvan doen aan LLL.
  5. Actieve hulp en ondersteuning bieden aan moeders die leidster willen worden.

Scholingsdagen

Borstvoedingorganisatie La Leche League organiseert enkele keren per jaar een scholingsdag (zie pagina LLL in de regio, kies provincie 'Nederland'). Deze dagen zijn bedoeld voor (aspirant-) leidsters en voor moeders die meer willen weten over het LLL-leidsterschap. De scholingsdagen zijn niet bedoeld voor persoonlijke hulp bij borstvoeding, maar wel voor alles waar onze organisatie voor staat. Je bent van harte welkom!

Meer weten? Download hier de gratis brochure

Wil je het plezier van borstvoeding geven graag delen met andere moeders? Wil je meer weten over de opleiding tot leidster? We verwelkomen graag nieuwe collega’s! In de webwinkel vind je onze (gratis) brochure 'LLL-leidster worden'.